Europsko vijeće bira novog predsjednika: Tko će naslijediti Van Rompuya?

Foto: Hina

ČELNICI zemalja Europske unije u Bruxellesu će na sastanku Europskog vijeća probati pronaći zajednički jezik oko novog čelnika vijeća i predstavnika europske vanjske politike.

Europski čelnici, među kojima će biti i premijer Zoran Milanović poslijepodne će u Bruxellesu pokušati izabrati nasljednika Hermanu Van Rompuyu. Europski izvori nagađaju da bi izbor predsjednika Vijeća mogao pričekati jesen jer Van Rompuyu i Visokoj predstavnici za vanjsku politiku Catherine Ashton mandati traju do kraja listopada.

Spominje se kako bi umjesto šefa vijeća čelnici zemalja članica ipak mogli izabrati nasljednicu ili nasljednica Visoke predstavnice, ali tu do izražaja dolaze neslaganja u članicama.

Točnije, najviše neslaganja je u podjeli funkcija na lijeve i desne odnosno lijevog i desnog centra. Pa tako francuski predsjednik Hollande na čelu Vijeća ne želi dansku premijerku Helle Thorning-Schmidt, dok se istočne i baltičke zemlje ne slažu sa talijanskom ministricom vanjskih poslova Federicom Mogherini kao visokom predstavnicom.

Hoće li na dnevni red doći razmatranje krize između Ukrajine i Rusije, tek će se vidjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.