Europske banke poduzetnicima plaćaju za uzimanje kredita

Foto: Hina

DANSKA poduzetnica Eva Christiansen (36) kaže da je bila toliko sretna kad je čula da joj je odobren kredit za poslovni poduhvat da je skakala i plesala i radost ovjekovječila fotografijama.

"Bila sam toliko sretna što sam dobila zajam, da nisam čula sve što su mi rekli," prisjetila se Christiansen za Washington Post.

Ono što je prečula je kamatna stopa na kredit, koja je iznosila -0.0172 posto, odnosno bila manja od nule. Iako kredit podrazumijeva plaćanje određenih naknada, Christiansen je jedna od sretnica kojoj će banka plaćati simboličan mjesečni iznos od oko 1 eura samo zato što je uzela/dobila kredit.

Washington Post njezin primjer uzima kako bi ilustrirao "čudna vremena za europske zajmoprimce".

U Europi kao da se otvorila "crvotočina prema paralelnom svemiru u kojem su uobičajena pravila financijske gravitacije suspendirana. Investitori su Njemačkoj proteklog tjedna posudili gotovo četiri milijarde dolara, potpuno svjesni da im iznos neće biti vraćen u potpunosti," piše WP i ističe da takvi "začuđujući" ugovori ukazuju na mračne izglede za regionalnu ekonomiju u kojoj krojači monetarnih i fiskalnih smjernica čine sve što mogu da bi potakli posuđivanje, potrošnju i gospodarski rast.

Potrošački zajmovi i hipoteke s negativnim kamatnim stopama predstavljaju rijetkost, no to bi se moglo promijeniti kad Europska središnja banka zapljusne eurozonu sa stotinama milijardi novostvorenog novca.

"Ovdje je očito riječ o fenomenu koji se događa jednom u životu i jednom u povijesti," komentira Heather L. Loomis, direktorica menadžmenta u JPMorganu koja se specijalizirala za obveznice. "Teško je u svemu tome pronaći smisla".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.