Etičko povjerenstvo HRT-a: Majić nije imao dozvolu da objavi pismo Milanoviću

Foto: Arhiva

ETIČKO povjerenstvo HRT-a reagiralo je, putem HRT-ove službe za odnose s javnošću, na tekst koji je na Indexu objavljen pod naslovom "Dražen Majić objasnio Milanoviću kako se štiti država koja se voli, HRT ga kažnjava". Reagiranje Etičkog povjerenstva objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani
 
molimo vas da zbog istinitog informiranja vaših cijenjenih čitatelja objavite demantij teksta "Dražen Majić objasnio Milanoviću kako se štiti država koja se voli, a HRT ga kažnjava" u kojem između ostalog navodite da je Etičko povjerenstvo utvrdilo da je Majić povrijedio čl. 47 i 48 Etičkog kodeksa, odnosno da je narušio ugled i vjerodostojnosti HRT-a - što ne odgovara istini..
 
Istina je da je Etičko povjerenstvo utvrdilo sljedeće:
 
Članak 47. st 2 kaže „Novinari i kreativno osoblje moraju biti svjesni da će u svemu što rade, pišu ili šalju javnosti biti smatrani dijelom HRT-a“
"Povjerenstvo je utvrdilo da se u navedenom pismu Dražen Majić ogradio i naveo da se radi o njegovom osobnom stavu, a ne službenom stavu HRT-a, no to ne umanjuje činjenicu da je članak 47. st 2 – povrijeđen jer je kolega Dražen Majić morao biti svjestan da će biti smatran dijelom HRT-a.
 
Članak 48. st 2 kaže „Novinari i kreativno osoblje smiju javno govoriti ili pisati o programu HRT-a no dužni su svoje neposredne urednike ili druge  neposredne rukovoditelje unaprijed izvijestiti o namjeri i načelnom sadržaju istupa, pri čemu moraju biti osobito pažljivi jer svojim istupom ne smiju narušiti ugled svojih kolega te ugled i vjerodostojnost HRT-a“
 
Dražen Majić je pred Povjerenstvom potvrdio da NIJE svojeg neposrednog urednika, a ni druge neposredne rukovoditelje, unaprijed izvijestio o svojoj namjeri da javno istupi i smatra da je pogriješio. V.d. rukovoditelja IMS-a, ujedno prijavitelj, Tomislav Špoljar, također je potvrdio da ga Dražen Majić NIJE obavijestio o svojoj namjeri da javno istupi, te je Povjerenstvo utvrdilo da je Članak 48 st 2 – povrijeđen."

Iz navedenog je vidljivo da se ne radi o narušavanju ugleda i vjerodostojnosti, već drugih pravila koja na HRT-u vrijede za sve novinare i kreativno osoblje.


S poštovanjem
Etičko povjerenstvo HRT-a".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.