Emilio Bungur prevezen iz splitskoga zatvora u Remetinec

Ilustracija: FAH

EMILIO Bungur, koji je nakon višegodišnjeg bijega uhićen prošle subote i priveden u splitski zatvor Bilice na izdržavanje šestogodišnje kazne za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine, prevezen je u zatvor Remetinac u Zagrebu, izvjestio je u petak Bungurov odvjetnik Vinko Burazer na konferenciji za novinare ispred splitskoga zatvora Bilice.


Po Burazerovim riječima, Bungur koji je na šestogodišnju kaznu osuđen 2007. godine, prevezen je u zagrebački Remetinec u četvrtak navečer. Odvjetnik Burazer smatra da Bungur nije smio biti odvezen iz splitskoga zatvora jer, rekao je, "njegovo rješenje o izvršenju kazne (iz postupka Lora 1) nije moglo biti pravomoćno jer on nije kontaktirao odvjetnika, to jest mene, a ima na to pravo". Izvijestio je da su u petak podnijeli žalbu što je Bunguru uskraćeno to pravo te podsjetio kako je s Upravom zatvora Bilice dogovorio posjetu Emiliju Bunguru za petak, ali on je već u četvrtak navečer odvezen u Zagreb.

Izjavio je kako "ne zna s kim je u dogovoru Uprava zatvora Bilice uskratila Bunguru pravo da kontaktira sa mnom iako je od njegova uhićenja prošlo sedam dana“.

Emilio Bungur optužen je i u postupku Lora 2 za koji je pripremno ročište, nakon nekoliko ranijih odgađanja, zakazano za 9 .rujna ove godine na splitskome Županijskom sudu.

Podnesen zahtjev za obnovu postupka Lora 1

Burazer je izvijestio i kako je Županijskome sudu u Splitu podnio zahtjev za obnovu postupka Lora 1, s obzirom da se Bungur, objasnio je, "kao osuđenik nalazi na izvršenju kazne iz postupka Lora 1 te mora biti vraćen u Split kako bi bio dostupan Župnaijskom sudu u Splitu radi obnove postupka Lora 1 ali i zbog postupka Lora 2 kako bi se mogao pripremiti s obranom za taj postupak". Istaknuo je i da se Bungur treba liječiti jer mu je teško narušeno fizički i duševno zdravlje.


Rekao je da se postupci Lora 1 i Lora 2 vode po zakonu koji nije vrijedio u vrijeme njihova pokretanja, te dodao "kako treba zastati i postupak Lora 2 pošto je podnesen zahtjev za obnovu postupka Lora 1 te najprije treba vidjeti što će biti s tim postupkom" .

"Prvi put u svojoj 40-godišnjoj odvjetničkoj karijeri moram reći da se sramim postupaka hrvatskoga pravosuđa koje sudi mimo zakona i nepošteno, ne poštuje Ustav i međunarodno pravo i nemilice gazi prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“, poručio je Burazer.

Burazer je istaknuo kako je nedavno Ustavni sud priznao neka prava Ivi Sanaderu zbog pogrešne primjene zakona rekavši "mi to čekamo sedam godina i još uvijek je ta tužba pred Ustavnim sudom koja se ne rješava",

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.