Ekvadorski ministar Patino: SAD nije naš tatica da nas kazni!

EKVADOR se ne boji američke ili britanske osvete zbog odobrenja azila Julianu Assangeu. "Iako SAD ima veliku moć, on nije naš tatica ili učitelj da nas kazni", kazao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino u razgovoru za RT.

Ekvador spreman slučaj Assange odvesti na međunarodni sud

"Ne mislimo da je neka vrsta kazne moguća, niti mislimo da postoji nekakav razlog za osvetu zbog naše suverene odluke. SAD to radi cijelo vrijeme", poručio je Patino. Pritom je dodao kako se nada da će Britanija biti spremna pronaći neko rješenje za Assangea, jer bi bilo glupo da on godinama živi u ekvadorskom veleposlanstvu. Ukoliko ne postignu nekakav dogovor, ekvadorske vlasti spremne su slučaj odvesti na Međunarodni sud u Hagu kako bi zaštitili integritet Juliana Assangea koji predstavlja simbol borbe za slobodu govora.

Patino je objasnio kako nema potrebe da ovaj slučaj bude izbor pogoršanja odnosa između Ekvadora i SAD-a. "Razlika je u tome što se ovako čini da mala i manje razvijena zemlja ima manje prava kada je u pitanju zaštita života i ljudi nego velike svjetske sile. Mi imamo ista prava kao i oni. Nećemo prihvatiti nikakvu osvetu", rekao je Patino za RT.

"Britancima bi najbolje bilo da se ispričaju i puste Assangea u Ekvador"


Ekvadorci su i dalje zabrinuti zbog prijetnje britanskih vlasti da će upasti u veleposlanstvo i uhititi Assangea. "Nismo dobili nikakvu izjavu britanskih vlasti koja bi nas razuvjerila i umirila", objasnio je Patino. Dapače, britanske vlasti i dalje tvrde kako će izručiti Assangea Švedskoj bez obzira na odluke Ekvadora. Patino navodi kako bi Britancima najbolje bilo da se ispričaju i omoguće Assangeu siguran put do Ekvadora kako "bi tamo mogao prakticirati slobodu govora do koje Britanci navodno toliko drže".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.