Eko Kvarner: Zmajloviću, zaustavi Plomin ili ćeš izgubiti svaku vjerodostojnost!



UDRUGA Eko Kvarner uputila je otvoreno pismo novom ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću. U pismu traže da ne prihvati pozitivno mišljenje povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš za predloženu termoelektranu na ugljen u Plominu.

Aktivisti Eko Kvarnera nadaju se da Zmajlović neće izdati odobrenje za početak realizacije projekta Plomin. Iz udruge poručuju da u potpunosti podržavaju zamjenu dotrajalog bloka 1 plominske termoelektrane, ali ističu da se takve odluke moraju temeljiti na činjenicama, a ne političkom diktatu ili lobiranju.

"Također upozoravamo da će u slučaju pokušaja realizacije ovog projekta na način koji se nameće kao izgledan i jedini mogući, biti prekršeno nekoliko međunarodno preuzetih obaveza RH, a što može dovesti do više tužbi i posljedičnih odšteta koje bi dodatno poskupile već sada upitno isplativi projekt", priopćila je udruga Eko Kvarner.

U otvorenom pismu navodi se niz argumenata protiv kontroverznog projekta Plomin. Eko Kvarner tvrdi da povjerenstvo za ocjenu studija nije radilo u prihvatljivim uvjetima jer je stalno bilo pod pritiskom Radimira Čačića. Također naglašavaju da povjerenstvu nisu bile dostupne sve relevantne informacije.

Eko Kvarner tvrdi da prilikom predlaganja zahvata nije poštivan Županijski prostorni plan, koji na toj lokaciji dopušta samo gradnju termoelektrane na plin. Također, tvrde da je prekršeno nekoliko obveza koje je RH preuzela pred međunarodnom zajednicom.

"Ukoliko usprkos ovim veoma jasnim argumentima ipak odlučite pozitivno ocijeniti predloženi zahvat smatrat ćemo da ste u potpunosti izgubili svaku vjerodostojnost kao ministar zaštite okoliša i da su u potpunosti točne tvrdnje da ste na tu izuzetno važnu i odgovornu funkciju dovedeni prvenstveno da propustite sporne projekte nakon smišljenog političkog odstrela vaše prethodnice ministrice Holy", poručio je Vjeran Piršić, predsjednik Eko Kvarnera, ministru Zmajloviću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.