EU želi onemogućiti ruske "dezinformacije" o sukobu u Ukrajini

Foto: Hina

EUROPSKI čelnici od visoke predstavnice za vanjske poslove EU-a Federice Mogherini sljedećeg će tjedna zatražiti izradu plana za borbu protiv ruske "kampanje dezinformacija" oko sukoba u Ukrajini, pokazuje nacrt zaključaka skorašnjeg sastanka na vrhu EU-a.

Sudionici summita, koji se održava 19. i 20. ožujka, zadužit će Mogherini da u roku od tri mjeseca, do idućeg summita EU u lipnju, smisli način za učinkovitu potporu slobodi medija i europskim vrijednostima u Rusiji.

"Europsko vijeće naglašava nužnost suprotstavljanja aktualnim kampanjama dezinformiranja koje provodi Rusija i poziva visoku predstavnicu... da do lipanjskog Europskog vijeća pripremi akcijski plan o strateškim komunikacijama u cilju potpore slobode medija i europskih vrijednosti", stoji u nacrtu.

"Pozdravlja uspostavu komunikacijskog tima kao prvog koraka u tom smjeru", navodi se u nacrtu, kojeg se domogao Reuters.

Diplomati EU smatraju da će EU morati naći način da se ruskim dezinformacijama suprotstavi u samoj Rusiji, ali i u zapadnoeuropskim zemljama poput Njemačke i ruskim susjedima, članicama EU sa značajnom ruskom manjinom, poput baltičkih zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.