EU ministri danas raspravljaju i o novom pristupu BIH

Foto: Guliver Image/Getty Images

Ministri vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu danas uz Ukrajinu i Siriju, raspravljaju i o zastoju u BiH.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila da će se na sastanku Vijeća razgovarati o tome kako se "kratkoročno i srednjoročno" može pomoći BiH, posebice mladima u toj zemlji, kojih je preko 50 posto nezaposlenih i koji traže veću ekonomsku pomoć. Ashton je rekla da je provedba presude Sejdić-Finci dio šireg spektra pitanja o koje treba riješiti kako bi se zemlja pomaknula naprijed.

Ministrica Pusić je uoči sastanka istaknula da će se raspravljati o stanju u BiH nasuprot prvotnome planu da se usvoje zaključci bez rasprave. Pri tome se zauzela za 'aktivnu ulogu europskih institucija' kako bi BiH dosegnula kriterije o otvaranju pregovora za članstvo.

Zbog nesloge političara do danas nije provedena presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2009., nazvana "Sejdić-Finci" prema državljanima BiH kojima su odbijene kandidature za najviše državne dužnosti jer su pripadnici romske i židovske manjine, a ne triju konstitutivnih naroda. Da bi provela presudu koja koči njezin put prema Europskoj uniji, BiH iz ustava treba izbaciti te diskriminirajuće odredbe.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je prije više od mjesec dana uputilo zemljama članicama EU-a "non-paper" u kojem se zauzima za specifičan pristup prema Bosni i Hercegovini, koja je zbog unutarnje nefunkcionalnosti u potpunom zastoju.

Predsjedatelj BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izrazio je u ponedjeljak nadu da će Europska unija s današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova ponuditi 'elastičniji pristup' oko otvaranja pregovora o članstvu te zemlje u Uniji.

"Ne možemo se pomaknuti dalje dok ne riješimo slučaj 'Sejdić-Finci' i taj uvjet trebamo pretvoriti u uvjet. Mislim da dolazi do jednog sazrijevanja u Europskoj uniji koji će nam omogućiti pristup", rekao je Izetbegović u Sarajevu na upit oko očekivanja od sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu koji raspravljaju i o stanju u BiH.

Vijeće EU poziva BiH na rješavanje problema

Vijeće EU-a pozvat će vodstvo Bosne i Hercegovine da se nakon općih izbora u listopadu 2014. godine što prije angažira na rješavanju šireg spektra pitanja kako bi zemlja riješila izazove s kojima je kontinuirano suočena i nastavila napredak prema EU, navodi se u nacrtu zaključaka Vijeća EU za BiH koji je Hina imala na uvid.

"Posebice ostaje ključno da čelnici BiH poduzmu reforme s ciljem poboljšanja efikasnosti i funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija na svim razinama. Preostaje također rješavanje pitanja provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci", kaže se u nacrtu zaključaka koji će se usvojiti na sastanku Vijeća u Luksemburgu.

Vesna Pusić izjavila je da Hrvatska zagovara proaktivan pristup EU-a prema Bosni i Hercegovini kako bi se toj zemlji pomoglo da ispuni tražene kriterije za napredak u europskim integracijama.

"Dobro je da je Bosna i Hercegovina na dnevnom redu, da se o tome raspravlja, jer je prvotni plan bio da se zaključci usvoje bez rasprave", izjavila je ranije ministrica Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Pusić je rekla da su nacrtu zaključaka potvrđuje europska perspektiva BiH te da je potreban širi pristup prema toj zemlji, što uključuje proaktivan pristup europskih institucija da pomognu Bosni i Hercegovini da dosegne postavljene kriterije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.