EU: Ustanimo protiv terorizma, napad u Tunisu bio je napad na nas

Foto: FAH

EUROPSKA unija obećala je danas da će odgovoriti na terorizam nakon napada na muzej Bardo u Tunisu, koji je pokazao svu težinu prijetnje koju predstavljaju džihadisti Islamske države (IS) u Libiji.
Odgovornost za napad u kojem je u srijedu poginula 21 osoba preuzeo je IS.


Dvojica napadača, koje je policija ubila, prošli su obuku u Libiji, rekao je danas tuniski državni tajnik za sigurnost Rafik Šeli.

"To je napad na Europu i Europa mora odgovoriti", rekla je u petak Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini na summitu šefova država i vlada u Bruxellesu, podsjetivši da su većina žrtava Europljani.

"Moramo se ujediniti", napomenula je i objasnila da sve strane u Libiji moraju iskoristiti sve veću prijetnju Islamske države da se ujedine protiv terorizma, kako bi se borili protiv zajedničke prijetnje.

Čelnici Europske unije danas su se suglasili o potrebi jačanja suradnju s Tunisom nakon džihadističkog napada na turiste, napomenuvši kako će novoj arapskoj demokraciji ponuditi i veću gospodarsku pomoć.

Ožalošćeni Tunis danas obilježava 59. obljetnicu neovisnosti

U izjavi na summitu EU u Bruxellesu čelnici su osudili napad u Tunisu i izrazili žaljenje zbog žrtava. "Europska unija i njezine zemlje članice pojačat će suradnju s Tunisom u borbi protiv zajedničke terorističke prijetnje, kako bi ojačali demokraciju koja obećava i pomogli u gospodarskom i socijalnom razvoju Tunisa", kaže se u izjavi.

Ožalošćeni Tunis danas obilježava 59. obljetnicu neovisnosti, dva dana nakon krvavog islamističkog napada na muzej Bardo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.