EU: Iz Ukrajine već danas treba povući teško naoružanje

Foto: FAH

EUROPSKA unija pozvala je da se "danas" povuče teško naoružanje s bojišta na istoku Ukrajine, kao što je dogovoreno prošli tjedan u Minsku, i još jednom zatražila od zaraćenih strana da prekinu sukobe.

"Još jednom podsjećamo da se sve strane moraju strogo pridržavati odredbi dogovora potpisanog prošli tjedan i bez odlaganja ih provesti", izjavila je na konferenciji za novinare u Bruxellesu glasnogovornica diplomatske službe Catherine Ray.

To znači, pojasnila je Ray, "prekid svih vojnih operacija i početak, s današnjim danom, povlačenja teškog naoružanja" s linije bojišnice. Do sredine dana, međutim, teško se naoružanje ni centimetra nije povuklo s crte bojišta.

Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja koje je stupilo na snagu u ponoć na nedjelju. Obje strane također tvrde da je u postojećim uvjetima nemoguće prionuti ispunjenju te odredbe.

Problemi i sukobi se nastavljaju i nakon primirja

Sukobi su i dalje žestoki oko grada Debalceve, gdje je ukrajinska vojska u okruženju pobunjenika. Prema najnovijim informacijama, sukobi su se premjestili u unutrašnjost grada.

"Još uvijek nas brine nastavak borbi u i oko Debalceva", dodala je Ray.

Ona je istaknula da EU "žali zbog problema koje pobunjenici rade posebnoj promatračkoj misiji OESS-a koji ne mogu doći do tog grada.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.