Dug cestara HAC-a, HC-a i Autocesta Zagreb-Rijeka narastao na 38 milijardi kuna!

Foto: Arhiva 

PRIVATIZACIJA, odnosno monetizacija cesta u Hrvatskoj ovih je dana dobila još jedan argument. Naime, kako piše Novi list "uz sve terete koji pritišću proračun i koji su već godinama predmet javnih rasprava, javnim financijama opasno prijete i obveze što su ih posljednjih desetak godina stvorile cestarske tvrtke koje vjerojatno iz svoga poslovanja nikada neće moći ni smanjiti, a kamo li otplatiti taj dug". 
 
Na kraju prvog tromjesečja ove godine te su tri tvrtke imale 38,433 milijarde kuna obveza, što je za 1,3 milijarde kuna više nego godinu dana ranije, ili tri milijarde kuna više nego što je to bilo u prvom kvartalu 2011. godine, napominje Novi list. 
 
"Kako god završio Vladin pokušaj da dio autocesta da u koncesiju najvjerojatnije će najveći dio tih obveza pasti na teret države i ona će ih kad tada morati pretvoriti u javni dug", tvrdi se u članku NOvog lista koji dodaje da gotovo milijarda kuna otpada na obveze dobavljačima, što su u ovom slučaju građevinske tvrtke, i taj je dug u odnosu na prvi kvartal prošle godine porastao za više od 300 milijuna kuna.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.