Država će iznajmljivati stanove za 3,6 eura po kvadratu!



HRVATSKA vlada planira se baciti u biznis iznajmljivanja stanova. U Strategiji Vladinih programa najavljeno je da bi "prva faza društveno poticanog najma započela Vladinom odlukom o kupnju gotovih stanova na tržištu za potrebe najma".

Kako otkriva Novi list, Vlada bi stanove iznajmljivala po fiksnoj cijeni od 3,6 eura po kvadratu. To znači da bi stan od 30 kvadrata građani mogli iznajmiti za 108 eura, a stan od 50 kvadrata koštao bi ih 180 eura. Tako niske cijene najma stanova u Hrvatskoj su rijetkost.

Država planira stanove početi davati u najam od 2013. godine. Od 2013. do 2015. godine trebalo bi biti iznajmljeno tri tisuće državnih stanova. Razmatra se i model po kojem bi građanima koji su podstanari u državnim stanovima u konačnici bila ponuđena i mogućnost otkupa tih stanova preko svojevrsnog leasinga.

Vlada stanove za najam planira otkupiti od banaka. No, tražit će znatan popust. Plan je Vlade, otkriva Novi list, otkupiti od banke neprodane stanove, ali uz popust od najmanje 20 do 30 posto. Računaju da će i bankama biti u interesu riješiti se stanova koje zbog krize ne mogu prodati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.