Drama na Drveniku Velikom: Turisti cijeli dan bili zarobljeni na otoku

Foto i video: Matej Meštrović

VEĆA GRUPA turista koja se spremala za povratak na kopno, ostala je u subotu blokirana na Drveniku Velikom. Situacija se razriješila tek u večernjim satima, kada su svi turisti u 19 sati ipak ukrcani u redovnu trajektnu liniju.

Šoltanka, trajekt Jadrolinije, nije u subotu ujutro krcao automobile, a iza podneva je pokupio tek nekoliko vozila jer je već pun stigao s Drvenika Malog. Razlog je zakrčena riva u Segetu na kojem od ove godine pristaje trajekt koji plovi do Drvenika. Do lani su se ukrcaj i iskrcaj obavljali u bivšoj vojnoj bazi, no kako je taj prostor dan za marinu, nije bilo pogodnog privezišta za trajekt do rive u Segetu. U Trogiru je bilo nemoguće organizirati pristajanje trajekta jer na rivu ne mogu vozila. Tako će biti sve dok se ne uredi novo pristanište.

Pristanište u Segetu svojim brodovima blokirali su nezadovoljni ribari, koji ne žele trajektno pristanište u svom mjestu. Ribarice su se uklonile, ali tek nakon dolaska lučkog kapetana iz Trogira. Kako doznajemo, i njemu je trebalo stanovito vrijeme da stigne do Segeta. Da je požurio, možda bi se i ova kalvarija efikasnije riješila.

Za Talijane Jadrolinija rezervirala mjesto na trajektu Marko Polo

O gužvi na Drveniku javio nam je čitatelj Matej Meštrović, kompozitor i pijanist iz Samobora. Snimio je kolonu očajnih turista koji nisu mogli vjerovati što se događa, pogotovo što im nitko nije mogao dati suvislu informaciju kada će se promet s kopnom normalizirati. Neki među njima su zbog nemogućnosti prelaska na kopno, propustili trajekt za Italiju pa su im propale već kupljene karte.

"Nemoguće. Jutros nije bilo trajekta za Italiju. Sve znamo, radi se o četveročlanoj talijanskoj obitelji s Passatom, kojoj je osigurano mjesto na trajektu Marku Polu s polaskom večeras u 22 sata", kazao nam je Ante Mrvica, koordinator plovnog područja Jadrolinije.

Talijani, koji su se mislili ukrcati rano jutros, tako će na kopno tek večeras, trećom linijom Šoltanke do obale, što je zakašnjenje od pola dana ili 12 sati. No, to još nije sigurno, jer na trajektu ima mjesta tek za 26 automobila.

Mrvica nam je oko 17 sati kazao da neće uvoditi izvanrednu liniju kojom bi se nadoknadile čak dvije propuštene veze s Drvenika do kopna, no koji trenutak kasnije situacija je eskalirala pa je navodno dogovoreno da se obavi jedan izvanredni prijevoz.

Turisti blokirali trajekt na Drveniku Velikom

Oko 17.30 sati zaiskrilo je, naime, na pristaništu na Drveniku Velikom. Očajni turisti kojima je dozlogrdilo čekati pola dana za ukrcaj, ultimativno su zatražili od zapovjednika Šoltanke da prvo njih ukrca, a tek onda krene ka Drveniku Malom ukrcati vozila ako i koliko još ostane mjesta. Jedan je turist bio posebno očajan pa je VW Pola bosanskih registracija tako postavio da je onemogućio izlazak trajekta iz luke. Pola je vozila bilo na rampi trajekta, pola na obali.

Kako čujemo, umalo je došlo i do fizičkog obračuna turista i posade, no Ante Mrvica kazao nam je da je sve riješeno i da će trajekt nastaviti do Drvenika Malog pa će se vratiti do Drvenika Velikog po vozila. Nekoliko je automobila ipak ukrcano, a vozači će, platiti skuplju kartu za put do Drvenika Malog i nazad do Segeta kako bi bili sigurni da neće i večeras ostati kratkih rukava.

Pitali smo Antu Mrvicu, postoji li mogućnost da turisti koji su rano jutros stali u red za trajekt ostanu neukrcani.

"Sve pratimo. Ako ostane pet auta, onda će se trajekt vratiti po njih. Ako budu samo dva, onda neće", kazao nam je Mrvica.

Maroević: Trajektu treba pristanište tri puta dnevno po 10 minuta

Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, od ranog jutra pokušava spasiti što se spasiti da. Situacija je, kaže on, stvarno katastrofalna.

"Ribaricama je osigurano privezište u Trogiru s najavom prethodnog dana. Trajekt koristi obalu tek tri puta dnevno po deset minuta i ribarice svo ostalo vrijeme mogu biti privezane na obali. Novo pristanište se gradi u Solinama u Trogiru. Košta 15 milijuna kuna i trebalo bi biti gotovo do špice sezone idućeg ljeta", kazao nam je Maroević.

Talijanka iz reda: Ovo je užasno, nikad više na otok u Hrvatskoj

Nema sumnje, situacija s trajektom, turistima i ribaricama prava je šaka u oko hrvatskom turizmu. Evo što kaže gošća iz Italije.

"Čekamo trajekt od devet sati. Nitko ne mari za nas. Ovdje je nekih 20 automobila u redu i čekamo, a ništa se ne događa. U Hrvatsku ću vjerojatno doći, ali sigurno ne na otok. Ovo je užasno", kazala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.