Doris Pack napala Milanovićevu vladu: HRT mora biti neovisan od politike



"JAVNI interes uvijek bi trebao biti u srži medijske djelatnosti i zbog toga je od neizmjerne važnosti da hrvatska javna televizija HRT ostane javni servis", kaže europarlamentarka Doris Pack.

U priopćenju objavljenom na službenim stranicama Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, Pack se osvrnula na najavljene izmjene Zakona o HRT-u. Predsjednica Komisije za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta optužila je hrvatsku vladu za pokušaj preuzimanja kontrole nad HRT-om.

Pack podsjeća da je Zakon o HRT-u mijenjan nedavno i to u sklopu usklađivanja s europskom pravnom tradicijom. "Što se to u međuvremenu promijenilo da zakon ponovo treba mijenjati?", zapitala se Pack.

"Predloženi amandmani dovode u pitanje neovisnost javne televizije. Pritom posebno mislim na kratak, jednogodišnji mandat glavnog ravnatelja i mogućnost da ga Vlada bez ikakvih poteškoća smijeni", kaže Pack.

"Pozivam hrvatsku vladu da ne odustaje od politike konsenzusa koja je dovela do prihvaćanja postojećeg zakona i naglašavam važnost da se poštuju prihvaćene obveze razvijanja HRT-a u instituciju koja će biti politički neovisna", poručuje Pack.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.