"Domove bi trebali napuštati zlostavljači, a ne žene i djeca"

DAN JE borbe protiv nasilja nad ženama. U zgradi Općinskog građanskog suda u Zagrebu potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić odala je počast ubijenima sutkinji, Ljiljani Hvalec, odvjetnici Hajri Prohić i Gordani Oraškić. Na sudu ih je prije 12 godina ubio Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice.

> Obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Štiti se počinitelje, a ne žrtve

"Da mijenjamo tu logiku zbog toga što imamo mogućnost u Prekršajnom zakonu, a to je da zlostavljač ide iz obitelji. Krajnje je vrijeme da ženske kuće i skloništa za žene žrtve nasilja prestanu puniti žene i djeca, što znači da one i dalje napuštaju svoje domove, a domove bi trebali napuštati zlostavljači jer za postoji mehanizam, postoji mjera i oni trebaju ići van iz obitelji, a ne žene i djeca", istaknula je Opačić.

Pusić: Nasilnike treba striktno kažnjavati

"To je ozbiljan problem koji nažalost nije zaobišao ni hrvatsko društvo", istaknula je danas ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Država može učiniti nekoliko stvari: obrazovanje i sigurne kuće, sigurne kuće koje faktički funkcioniraju i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja i striktne kazne za nasilnike", istaknula je Pusić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.