Doktor Propast: Svijet je na rubu nove financijske krize!

Foto: Guliver image/Getty images

SVIJET je opet na rubu nove financijske krize, smatra ekonomist Nouriel Roubini, jer niske kamate u Francuskoj, Njemačkoj i drugim razvijenim ekonomijama potiču krizno stanje na tržištu nekretnina. On tvrdi da će "napuhani baloni" na tržištu nekretnina prije ili kasnije "eksplodirati", nakon čega možemo očekivati novu hipotekarnu krizu i recesiju u svjetskom gospodarstvu.

Roubini, poznat i kao Doktor Propast, prvi je među poznatim međunarodnim ekonomistima predvidio izbijanje globalne financijske krize 2008. godine. Pet godina poslije te krize opet smo svjedoci pojave novih financijskih problema, ako ne i pravih "balona" na tržištu nekretnina u Švicarskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i nekim drugim europskim zemljama, ali i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji.

"Postoje naznake da su se na tržištu tih zemalja već pojavili 'baloni'. Cijene nekretnina brzo rastu, razlika između cijena nekretnina i zarade postala je golema i još raste, a obujam hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava ostaje visok", ističe Roubini.

Roubini kaže da u uvjetima slabog ekonomskog rasta, visoke nezaposlenosti i niske inflacije velika likvidnost na koju utječe novčana politika središnjih banaka dovodi do rasta cijena aktive, počevši od cijena nekretnina.

Sada se u mnogim zemljama, očito, stvaraju uvjeti za ponavljanje posljednje krize na tržištu nekretnina "u usporenom režimu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.