Dogovor na vidiku? Iran bi mogao odustati od nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija

Foto: EPA

ŠEST svjetskih sila razmotrit će načine za postizanje sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma s Iranom na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku u rujnu, izjavila je u subotu visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton.

Razgovori u svrhu okončanja iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu počeli su u veljači. Međutim, Iran i šest sila nisu uspjeli postići sporazum do 20. lipnja - prvotnog roka koji su si sami nametnuli.

Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD dogovorili su se da će produžiti pregovore do 24. studenoga.

Očekuje se da će Ashton nastaviti voditi nuklearne pregovore s Iranom i nakon svog odlaska s visoke dužnosti u Europskoj uniji krajem listopada.

"Vode se razgovori o tome (iranskom nuklearnom pitanju)", rekla je Ashton na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na pitanje hoće li se nuklearni pregovori održati u New Yorku sredinom rujna.

"Iskoristit ćemo priliku za pregovore i u vrijeme održavanja Opća skupština UN-a u New Yorku", kazala je ona na kraju dvodnevnog neformalnog skupa ministara vanjskih poslova EU-a u Milanu.

Ashton bi se trebala sastati s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom u Bruxellesu u ponedjeljak.

Iran je priopćio u subotu da će nove američke sankcije nametnute nekim iranskim i stranim bankama i poduzećima imati negativne posljedice na nuklearne pregovore.

"Te akcije nisu u skladu sa sadašnjim procesom nuklearnih pregovora", rekla je glasnogovornica iranskog ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afham, a prenijela je IRNA.

SAD je u petak kaznio niz iranskih i drugih stranih tvrtki, banaka i zrakoplovnih kompanija zbog toga što su kršile sankcije protiv Teherana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.