Dogovor Vlade i sindikata ponovno doveden u pitanje: Ribić neće potpisati bespovratna odricanja

U SRIJEDU je na rasporedu konačan obračun Vlade i sindikata javnih službi. Iako se pretpostavljalo kako je prolongiranje potpisa na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora tek formalno, čini se kako Vladin prijedlog ušteda ipak neće potpisati svi sindikati.

Sindikati okupljeni oko Vilima Ribića, kažu, i ranije su bili jasni: "Nikad nismo pristali na Vladino kresanje božićnica i regresa". Riječ je o četiri od ukupno osam sindikata, koji se ne slažu u potpunosti s vladinim prijedlogom. Ribićev sindikat znanosti i visokog obrazovanja otišao je i korak dalje. Veliko je vijeće sindikata potvrdilo kako u srijedu neće pristati na bespovratna odricanja.

"Vratite nam kad prođe kriza"

"Mi se trebamo odreći, a Vlada to nije spremna vratiti kad izađemo iz krize. To stavite u sporazum i mi ćemo to potpisati, dakle dok je kriza nema tih naknada, a kad prođe kriza, onda nam to vratite. Mislim da je moralno i pošteno da to vrate našim ljudima", istaknuo je Ribić.

U slučaju otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora u rujnu najavljuju i prve štrajkove. Ostatak sindikata svjestan je teške situacije u kojoj se država našla, kaže Ivica Babić ispred sindikata liječnika.

"Mi smo spremni, ako to pomaže proračunu i državi, odreći se privremeno dok traje kriza, svih tih prava i tražimo uvođenje reda u sustavu kada je pitanje naknada za prijevoz2, naglasio je Babić.

Varanja u sustavu prijevoza državu godišnje koštaju 250 milijuna kuna


Sinidikati su svjesni malverzacija u sustavu prijevoza zbog kojih se, procjenjuje se, državu godišnje varalo za 250 milijuna kuna. Reda treba biti, a istovremeno trebamo sačuvati plaće i kolektivne ugovore, jasna je i Spomenka Avberšek iz sinidikata zdravstva kojoj su mnogi predbacivali da se kao SDP-ov sindikalac brzo prilagodila Vladinim zahtjevima.

"Ne mogu se boriti protiv laži i neistina. Ma ja ću vam reći, imam ja stranku, a to je stranka sindikata", rekla je Avberšek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.