Deutsche Welle: Oslobađajuća presuda za Perišića je kompenzacija za Gotovinu?

Foto: AFP

"ONO ŠTO me brine, što će se pokušati od ovoga napraviti, da je to kompenzacija za (nedavno oslobođenog hrvatskog generala Antu op.a) Gotovinu i to onda nije dobro. Jer ako jeste onda je to strašno. Jer Gotovina je neposredno komandirao trupama koje su vršile ratne zločine, a Perišić nije", rekao je beogradski odvjetnik Toma Fila komentirajući oslobađajuću presudu za bivšem načelnika Generalštaba JNA Momčila Perišića u Haagu. Podsjetimo kako je Perišić u prvoj presudi bio osuđen na 27. godina zatvora da bi Haag izrekao jučer oslobađajuću presudu. 

Deutsche Welle, u analizi te presude, a kroz izbor sugovornika, ispituje je li zapravo riječ o kompenzaciji za nedavnu oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Mladenu Markaču. 
 
"Točno da se nameće pitanje da li se radi o presudi povezanoj s presudom hrvatskim generalima. Međutim također je zanimljivo što se ovim potpuno amnestira uloga JNA u navedenim zločinima. Ona se svodi takoreći na ulogu humanitarne organizacije koja je pomagala na različite načine ali nije bila involvirana. Zaboravlja se suštinska uloga JNA, a to je da je u tom trenutku to imalo presudni moment za odlučivanje karaktera rata", rekla je za DW Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije. 
 
Za Nedeljka Mitrovića, predsjednika poginulih i nestalih lica RS ovo je samo dokaz kako haški Tribunal priprema dokaze, jer je donesena   oslobađajuća presuda nakon 27 godina u prvostupanjskom postupku. 
 
"Mislim da je ovaj Perišić odgovoran za sve, jer sve što se dogodilo u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, to se sve dogodilo iz Srbije”, rekla je predsjednica Udruženja majki Srebrenice Munira Subašić. Fedila Memišević iz Društva za ugrožene narode BiH tvrdi kako je ovakvom odlukom sud iz Haaga izgubio svaki kredibilitet.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.