Dan prije posjeta Erdogana u Mogadišuu ubijeno petero ljudi

Screenshot: YouTube (Ilustracija)

PETERO Somalaca poginulo je u Mogadišuu, rekao je policijski čelnik, dan uoči posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u bombaškom napadu na hotel blizu zgrade somalskog predsjedništva u kojemu su odsjeli članovi turskog izaslanstva, javljaju agencije.

Turske vlasti su rekle da se posjet predsjednika Erdogana Somaliji neće otkazati i da nijedan član turskog izaslanstva nije ozlijeđen u napadu, prenosi France Presse.

"Pet osoba je poginulo u napadu, među kojima trojica policajaca. Napadač koji je bio za upravljačem automobila krcatog eksplozivom zaletio se u ulaz hotela", rekao je Mohamed Adan, načelnik policije.

Adan nije rekao je li napadač među poginulima.

Šebab preuzeo odgovornost

Agencija Reuters piše da je skupina Šebab preuzela odgovornost za napad.

"Napali smo hotel i ubili nekoliko somalskih policijskih časnika koji su ondje imali sastanak", rekao je glasnogovornik te skupine, Šeik Abdiasis Abu Musab, prenosi Reuters.

Skupina Al Šebab je odgovorna za niz napada na istoku Afrike, među kojima i za napad na trgovački centar u Nairobiju u kojemu je poginulo 67 ljudi.

Odgovarajući na pitanje o mogućem otkazivanju Erdoganova posjeta Somaliji, turski premijer Ahmet Davutoglu poručio je iz Davosa da "rizik uvijek postoji, ali se odlučno tursko stajalište neće promijeniti" nakon ovog napada.

Turska ima veoma aktivnu ulogu u Somaliji, napose što se tiče humanitarne pomoći i obnove, otkako su snage Afričke unije (AMISOM) u kolovozu 2011. potisnule pripadnike te skupine iz somalske prijestolnice.

Somalijom vlada kaos od 1991. kada je srušen autoritarni režim predsjednika Siada Barrea i počeo građanski rat.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.