Dalmacijavino: Radili bez plaće i doprinosa, a sada im i Uprava prijeti otkazom

UKOLIKO ne nastave s poslovima rezidbe vinograda radnicima Dalmacijavina nakon svega prijeti se i otkazom. Od Uprave tvrtke iz Splita stigla je danas takva Odluka na adresu Poslovne jedinice u Drnišu.

"Svi radnici Dalmacijavina koji sudjeluju u rezidbi moraju nastaviti s radovima kako u vinogradima ne bi nastala ogromna materijalna šteta. Oni koji odbiju raditi bit će sankcionirani prema Zakonu o radu jer će se odbijanje smatrati teškom povredom radne dužnosti uz mogućnost otkaza Ugovora o radu", stoji u Odluci Uprave Dalmacijavina koju je potpisao predsjednik Uprave Ivan Matković i koju su radnici u Drnišu danas dobili. Prijetnja je dostavljena radnicima koji plaću nisu primili zadnjih pet mjeseci i kojima doprinosi nisu uplaćivani posljednjih devet godina.

Deset radnika Dalmacijavina, poslovne jedinice Drniš, danas su primili saborski zastupnik Petar Baranović i gradonačelnik Drniša Ante Dželalija.

"Ovo je stvarno ljudski bilo teško slušati, pogotovo kada vaš osobni dohodak dolazi na vrijeme"

Radnici prosvjeduju posljednjih tjedan dana. Rezidba vinograda već je trebala biti pri kraju, a agoniji nema kraja, ponovili su danas. Žive na rubu egzistencije poput obitelji iz Drniša u kojoj supružnici oboje rade u Dalmacijavinu, a žive od dječjeg doplatka odnosno 300 kuna mjesečno.

"S Dalmacijavinom se nije dogodilo ovo što se dogodilo u godinu, dvije tri. Ovo se sustavno događa", rekli su između ostalog predstavnici radnika.

U odluci se naglašava kako se i svi radnici koji koriste čekanje moraju obavijestiti da im se čekanje prekida zbog posla rezidbe vinograda u Drnišu na jednoj od najvećih plantaža u Hrvatskoj. Radnici koji odbiju raditi na poslovima rezidbe bit će upućeni na čekanje s minimalnom plaćom i na rok od šest mjeseci, dok oni radnici koji zbog zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti raditi na rezidbi moraju donijeti potvrdu od liječnika.

Na sastanku im se obratio i gradonačelnik Ante Dželalija. "Ovih dana sam obavio nekoliko razgovora s radnicima koji su dolazili u moj ured iz više razloga. Jedan od razloga su ovi materijalni. Ljudi moraju prehraniti svoju djecu, moraju osigurati plaćanje određenih pristojbi, mnogima dolazi do prekida struje ili snabdjevanja vodom. To su vrlo teške stvari", rekao je Dželalija.

Radnici su apelirali na saborskog zastupnika Petra Baranovića da se zauzme za rješavanje problema.

"Ovo je stvarno ljudski bilo teško slušati, pogotovo kada vaš osobni dohodak dolazi na vrijeme. Čuti ljude koji već godinama proživljavaju agoniju, uvjeriti se još jednom kolika je bila neodgovornost čitavog niza prethodnih garnitura, jer radi se o firmi koja je u državnom vlasništvu. Ovo je jasni pokazatelj koliko se vodilo računa o onom što je nacionalno bogatstvo, nacionalno dobro. Svaka odluka koja se donese za ove ljude je bolja od stanja u kojem danas jesu", rekao je Baranović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.