DORH: Jozo Kalem nije u pritvoru zato što ne ugrožava istragu

Foto: Liderpress.hr

JOZO KALEM, prijatelj Slavka Linića, nije priveden u istražni zatvor iako je protiv njega podignuta optužnica zbog prevare teške 103 milijuna kuna.

Iz DORH-a, naime, tvrde da se nema potrebe za privođenjem Kalema. Činjenica da se kontroverzni riječki poduzetnik nalazi na slobodi ne ugrožava istragu, vjeruje DORH. Visina iznosa zbog kojega se Kalema tereti nije osnova za određivanje pritvora.

"U konkretnom slučaju osumnjičena osoba nalazi se na slobodi jer je za određivanje istražnog zatvora potrebno da su ispunjene zakonske pretpostavke iz članka 123. stavka 1. Zakona o kaznenom postupku, time da je imajući u vidu Vaš upit potrebno pojasniti da ti zakonski uvjeti nisu povezani sa iznosom za koji se tereti osumnjičena osoba", odgovorio je na naš upit zamjenik županijske državne odvjetnice u Karlovcu Mladen Krajačić.

Prema citiranom stavku Zakona o kaznenom postupku, pritvor se određuje kada postoji opasnost od bijega, od ponavljanja kaznenog djela, te od utjecaja na svjedoke ili uništavanja dokaza. Također, pritvor može biti određen ako se utvrdi da bi osumnjičenik svojim djelovanjem na slobodi mogao ugroziti tijek istrage.

U ovom slučaju, očito smatraju u DORH-u, nema opasnost da će Kalem pobjeći, utjecati na svjedoke ili ponoviti kazneno djelo za koje ga se tereti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.