Cipras nudi ustupke, krši predizborna obećanja

Foto: Hina

GRČKA je u četvrtak formalno zatražila šestomjesečno produljenje financiranja u nastojanju da izbjegne nestašicu novca koja se očekuje u roku od nekoliko tjedana.

> Grčka zatražila produljenje sporazuma o financijskoj pomoći

Reuters je u posjedu dokumenta prema kojem Grčka obećava ispunjenje svih financijskih obveza prema svim zajmodavcima, prepoznaje program Trojke kao zakonski obvezujući i odustaje od jednostranih poteza koji bi potkopali zacrtane fiskalne ciljeve.

Ključno, Grčka je pristala na daljnji "monitoring" Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, što predstavlja prvo kršenje predizbornih obećanja premijera Aleksisa Ciprasa koji se zavjetovao da će "prekinuti suradnju s inspektorima Trojke" koju optužuje da je nanijela veliku ekonomsku i socijalnu štetu Grčkoj.

Grčka burza je pozdravila razvoj događaja i u četvrtak bilježi rast od 2 posto, dionice banaka su porasle za 9 posto.

"Mi činimo sve što možemo da postignemo obostrano koristan sporazum. Naš je cilj skori završetak pregovora," kazao je glasnogovornik vlade Gabriel Sakellaridis, odbacujući tvrdnje njemačkih medija da Grčka razmišlja o uvođenju kontrole kapitala kako bi spriječila odljev novca iz zemlje.

"Takav scenarij nema uporišta u stvarnosti," rekao je Sakellaridis za Reuters.

Veliko finale

Ministri financija eurozone sastat će se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi razmotrili grčki zahtjev, objavio je na Twitteru predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem. Sastanak će se održati u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Dužnosnik grčke vlade rekao je za Reuters da je Atena zatražila produljenje "Glavnog sporazuma o financijskoj pomoći" s eurozonom. Međutim, ističe da vlada predlaže drukčije uvjete od postojećih.

Grčka je obećala da će tijekom prijelaznog razdoblja čuvati fiskalnu ravnotežu, odmah pokrenuti reforme za borbu protiv porezne evazije i korupcije te mjere za ublažavanje "humanitarne krize" i pokretanje gospodarskog rasta, rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.