Četiri županije pripremaju prijedlog decentralizacije i preustroja Hrvatske

Foto: FAH

O DECENTRALIZACIJI i teritorijalnom preustroju Hrvatske razgovarali su čelnici Istarske, Međimurske, Varaždinske i Primorsko-goranske županije u petak u Puli, na radnom sastanku čiji je cilj, kako su rekli, dogovor o pripremi prijedloga koji namjeravaju uputiti Vladi.

Ustvrdivši kako te četiri županije imaju brojne sličnosti, domaćin susreta istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo što u pitanju decentralizacije "Istra nije sama, već ima potporu kolega ovih županija s kojima će prema Vladi nastupiti s konkretnim prijedlogom".

Flego: Županije će Vladi predložiti konkretan prijenos ovlasti

"Hrvatska je iznimno centralizirana država, a osim Zagreba upravo su ove četiri županije po uspješnosti i BDP-u najefikasnije županije i kao takve motor razvoja," rekao je Flego i najavio da će te županije Vladi predložiti konkretan prijenos ovlasti koje su spremne preuzeti od države, te "ponuditi državi ruku u efikasnijem obavljanju poslova".

Flego je ponovio kako Istra u budućem teritorijalnom preustroju želi ostati posebna regija.

Da je decentralizacija nužna složio se i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, koji je naglasio da se ona mora odvijati postupno i sustavno, da odluku treba donijeti konsenzusom, te da je potrebno osnovati tim koji će napraviti analizu kako će teritorijalni preustroj izgledati za nekoliko godina.

Posavec: Potrebno promijeniti način financiranja

"Potrebno je teritorijalno preustrojiti naše općine, gradove i županije, potrebno je promijeniti način financiranja, ali sve to treba napraviti sustavno, a ne u roku od šest mjeseci," kazao je Štromar. Međimurski župan Matija Posavec ocijenio je kako se povezivanjem županija jača i država, te da je suradnja četiriju županija moguća u gospodarstvu, obrazovanju i turizmu.


Zadovoljstvo današnjim sastankom izrazio je i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, koji drži kako te četiri županije "nude nešto što Hrvatskoj danas nedostaje, a to je optimizam".

Boras Mandić: Nije sve crno u Hrvatskoj

"U Hrvatskoj nije sve crno, što pokazuju naši primjeri odgovornog funkcioniranja županija, koje bi trebala slijediti država. Sigurno možemo i još puno više, a za to je potrebna decentralizacija i regionalizacija," poručio je Boras Mandić. Dodao je da ustanove u zdravstvu, primjerice, bolje funkcioniraju pod regionalnim upravljanjem, kao i lučke uprave.

Župani su rekli kako još nema Vladinog konkretnog službanog prijedloga teritorijalnog preustroja te je cilj sastanka dogovor o pripremama kvalitetnog dokumenta koji bi se uputio Vladi. U pripremi takvog dokumenta bi prema riječima varaždinskog župana Predraga Štromara, uz županije, gradovi i općine trebale sudjelovati i nevladine organizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.