Cerar želi svoju stranku među europskim liberalima

Foto: Hina

STRANKA slovenskog premijera Mire Cerara (SMC), koja je osnovana netom pred srpanjske parlamentarne izbore, zatražila je članstvo u europskoj skupini liberalnih stranaka (ALDE), potvrdili su u petak u stranci.

Cerarova stranka svoje djelovanje u europskom političkom prostoru vidi u socijalno-liberalnom, odnosno lijevom krilu ALDE-a, te vjeruje da će njeno članstvo u trećoj najvećoj političkoj skupini biti potvrđeno na skorašnjem kongresu ALDE-a u Lisabonu.

U članstvo ALDE-a već je primljeno više slovenskih političkih stranaka, čija je uloga u međuvremenu na domaćem parketu sasvim marginalizirana pa nemaju predstavnike ni u slovenskom niti u Europskom parlamentu. Riječ je o skoro ugaslim strankama kao što su Liberalni demokrati (LDS), koje je u vrijeme kad su dominirali u slovenskoj politici vodio Janez Drnovšek, zatim stranka ZARES, nastala odvajanjem iz LDS-a, a tu je i Građanska lista (DL), bivšeg ministra unutarnjih poslova Gregora Viranta. Zastupnike u sadašnjem parlamentu ima jedino stranka SAB, bivše slovenske premijerke Alenke Bratušek kojoj nije uspjela kandidatura za članstvo u Europskoj komisiji jer je nisu podržali ni svi eurozastupnici ALDE-a.

S obzirom na mnoštvo liberalnih stranaka, ne iznenađuje nedavna izjava lidera europskih liberala Guya Verhofstadta da je u Sloveniji više liberalnih stranaka nego u svim ostalim državama istočne i srednje Europe, piše uz petak ljubljansko "Delo". Verhofstadt je nedavno boravio u Sloveniji, pokušavajući povezati sve liberalne stranke u jednu, ali je njegov pokušaj bio neuspješan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.