Cerar ima povjerenje Slovenaca, no hoće li uspjeti dovršiti mandat?

Foto: FAH

SKORO polovica Slovenaca smatra da će novi predsjednik vlade, profesor prava Miro Cerar, biti uspješniji od svojih triju prethodnika na tom mjestu koji sve od izbijanja ekonomske krize nisu uspijevali završiti svoj puni mandat, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Da će se Cerar na mjestu premijera iskazati bolje od Boruta Pahora, Janeza Janše i Alenke Bratušek ocijenilo je 44 posto ispitanika u anketi vodećeg slovenskog lista, a 34 posto da će biti jednak kao i oni.

Unatoč većem povjerenju u Cerara 44 je posto onih koji smatraju da niti on, kao niti 3 prijašnja premijera, neće uspjeti dovršiti puni četvorogodišnji mandat, a da će mu to uspjeti i da će odgovoriti na najvažnije političke i gospodarske izazove drži ih 35 posto.

Vlada bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika države Boruta Pahora raspala se 2011. godine nakon tri godine na vlasti, Janšina je trajala samo godinu dana, dok trenutačna premijerka odlazi nakon godinu i pol dana na vlasti.

Cerar je svoju Stranku Mire Cerara (SMC) osnovao malo prije samih izbora 13. srpnja, a na njima je osvojio 35 posto glasova, ostvarivši uvjerljivu pobjedu.

Cerar kao svoje prioritete najavljuje moralnu obnovu i rehabilitaciju politike, te borbu protiv korupcije, a glavni cilj njegove vlade bit će izlazak iz višegodišnje ekonomske krize.

Krajem ovog tjedna trebali bi biti završeni pregovori o sastavu njegove buduće vlade. U njoj će biti tri stranke s većinom od 52 zastupnika u 90-članskom parlamentu. Vlada bi mogla biti potvrđena u parlamentu za dva tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.