Bugarska formirala vladu stručnjaka do prijevremenih izbora

Foto: Hina

BUGARSKI predsjednik Rosen Plevneliev objavio je u utorak da je formirana nova prijelazna vlada stručnjaka kojoj je na čelu profesor ustavnog prava i bivši socijalistički zastupnik Georgij Bliznaški koji će biti zadužen za tekuće poslove i organizaciju prijevremenih izbora 5. listopada.

Bliznaški (57) je preuzeo mjesto premijera dok će Rumen Poržanov biti ministar financija, rekao je predsjednik Plevneliev u izjavi na televiziji.

Prijelazna vlada formirana je nakon ostavke koalicije krajem srpnja, čime je utrt put izborima 5. listopada, drugima u manje od dvije godine.

U srijedu bi Plevneliev trebao službeno raspustiti parlament, imenovati prijelaznu vladu i objaviti ukaz o održavanju prijevremenih izbora 5. listopada.

I tehnokratska vlada Plamena Orešarskog suočila se s demonstracijama

Bliznaški nasljeđuje brojne probleme koje treba riješiti. Od početka 2013. Bugarska se borila sa sporim ekonomskim rastom, mjesecima uličnih prosvjeda zbog korupcije i siromaštva, diplomatskim sporom oko Južnog toka, velikim poplavama i smanjenjem kreditnog rejtinga u lipnju.

Prvi val prosvjeda doveo je do pada konzervativne vlade Bojka Borisova u veljači 2013.

Tehnokratska vlada Plamena Orešarskog imenovana u svibnju 2013. također se suočila s demonstracijama. On je morao odstupiti 23. srpnja, nakon spora između socijalista i liberala koji su ga podržavali.

Po istraživanjima javnog mišljenja, konzervativna stranka Gerb Bojka Borisova ima dobre izglede da se vrati na vlast nakon izbora u listopadu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.