Britanski ministar financija: Ili reforme, ili napuštamo EU!

Foto: Guliver Image / Getty Images

EUROPSKA UNIJA se mora reformirati ili će je Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti, izjavio je George Osborne, kancelar britanske državne riznice, što je pozicija koja je ekvivalentna ministru financija u većini europskih zemalja.

"Status quo osudio je građane Europe na ekonomsku krizu i propadanje", rekao je Osborne na dvodnevnoj konferenciji o europskim reformama koju je organizirao think tank "Open Europe". Europska unija, kaže Osborne, mora birati između reformi i propadanja.

Europsko tržište rada, kaže Osborne, a prenosi EUobserver, postalo je sasvim nekompetitivno i uvelike zaostaje za kinom i drugim ekonomskim blokovima.

"Britanija nikad neće prihvatiti euro"

Jedan od velikih problema Europske unije je, prema Osborneu, što se politika u potpunosti prilagođava prohtjevima zemalja članica eurozone. Britanija nema namjeru prihvatiti euro kao svoju valutu, jasno je poručio Osborne.

"Ako ne možete zaštititi kolektivne interese svih članica, njihov jedini izbor je ili da uđu u eurozonu, što mi nećemo napraviti, ili da napuste EU. Vjerujem da nikome nije u interesu da se Britanija nađe pred takvim izborom", tvrdi kancelar britanske državne riznice.

Referendum o napuštanju EU 2017.

Pitanje napuštanja EU u Britaniji je aktualno već duže vrijeme. David Cameron, britanski premijer, prošle godine je najavio pregovore o nastavku članstva njegove zemlje u EU. Osim što očekuje od čelnika EU provođenje željene reforme, Cameron je najavio i da će Britanci na referendumu glasati o napuštanju EU. Referendum će se održati 2017. godine, ukoliko Cameron iduće godine osvoji vlast na izborima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.