Bloomberg: Hypo priprema prodaju banaka u Hrvatskoj i regiji

NACIONALIZIRANA austrijska Hypo Alpe-Adria-Bank priprema prodaju svojih podružnica u Austriji, Italiji i državama bivše Jugoslavije.

Bloomberg citira izjavu izvršnog direktora banke Gottwalda Kranebitter koji je kazao novinarima u Beču da smatraju "vrlo nerealističnim" da podružnice u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini mogu prodati još ove godine. "Želimo obaviti svoj zadatak u drugom dijelu 2012. godine", kazao je Kranebitter te dodao kako će tržište odlučiti kada će započeti proces prodaje i kada će moći prodavati.

Europska komisija istražuje je li nacionalizacija bila legalna


"Pretpostavljamo da će se u drugoj polovici 2012. tržišta smiriti", rekao je Kranebitter te dodao da bi se to trebalo dogoditi kada velike europske banke ispoštuju nova pravila o kapitalu. Hypo prodaje svoje podružnice u trenutku dok Europska komisija istražuje je li njezina nacionalizacija 2009. godine bila legalna. Austrija je preuzela banku i spasila je od propasti nakon što su povukli njezini bivši vlasnici, među kojima i njemačka Bayerische Landesbank.

Banka je u posljednje tri godine zabilježila gubitak od 3,2 milijarde eura. Skoro trećina njihovih dugova su već trebali biti vraćeni ili za njih nisu isplaćene kamate. "Hypo Alpe je skoro 2011. godinu završila bez dugova", kazao je Kranebitter. Hypo banka je od Austrije 2009. i 2010. godine dobila 1,35 milijardi eura potpore, kao i 200 milijuna eura garancija. Austrijska vlada je u prošlogodišnjem proračunu otpisala 700 milijuna eura duga Hypo banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.