Bledski strateški forum: Pitanje zapošljavanja mladih u Europi ključno

Screenshot: Wikipedia

TRADICIONALNI Bledski strateški forum na kojemu se ove godine očekuje više od 500 sudionika iz 65 država i međunarodnih ustanova održat će se u ponedjeljak i utorak, a glavni panel političkih rasprava održava se pod motom "Moć povjerenja".

Sudionike foruma pozdravit će na početku slovenski predsjednik Borut Pahor, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i predsjednik parlamenta Milan Brglez, a najavljen je i dolazak mandatara za sastav nove vlade Mire Cerara.

Sudjelovanje na skupu među ostalim su potvrdili turski ministar za europske poslove Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Šrilanke Gamini Lakshman Peiris, bivši kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing, te indijski državni tajnik general V. K. Singh.

Poslovni dio foruma posvećen je gospodarskoj suradnji u regiji i jačanju suradnje s Indijom, a na panelu o povezivanju u jugoistočnoj Europi očekuje se rasprava o energetskim pitanjima, te ovisnosti Europe o ruskom plinu.

Poseban panel u utorak će biti posvećen povezivanju zapadnog Balkana. Na njemu će sudjelovati ministri vanjskih poslova Srbije, Kosova in Makedonije Ivica Dačić, Enver Hoxhaj in Nikola Poposki.

Pridružit će im se i visoki predstavnik američkog State Departmenta Hoyt Yee. Na Bledu se očekuju i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, te albanski ministar Ditmir Bushati koji još nisu potvrdili dolazak, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.

Jedna od istaknutih rasprava na ovogodišnjem bledskom skupu bit će posvećena problemima zapošljavanja mladih u Europi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.