Bivši logoraš umro na 67. godišnjicu oslobađanja Auschwitza

91-GODIŠNJI Kazimierz Smolen, koje je preživio nacističku torturu tijekom Drugog svjetskog rata, umro je na 67. godišnjicu oslobođenja logora u kojem je proveo nateže trenutke života.

Nakon završetka rata Smolen je postao direktor memorijalnog centra Auschwitz. "Logoraš je umro danas u bolnici u poljskom gradu Oswiecimu gdje su nacisti otvorili logor Auschwitz-Birkenau", kazao je glasnogovornik muzeja Auschwitz-Birkenau Pawel Sawicki. Na današnji dan 1945. godine sovjetske trupe su ušle u nacistički logor. 2005. godine je 27. siječnja proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta, piše AFP.

Preživio zbog dobrog zdravlja i nevjerojatne sreće

Dvije godine nakon rata Auschwitz je postao muzej u kojem je Smolen bio direktor od 1955. do 1990. godine. Nastavio je živjeti u tome gradu i nakon umirovljenja te je bio česti gost svečanosti na kojima se obilježavala godišnjica oslobođenja. Tijekom današnje svečanosti je održana minuta šutnje u njegovu čast.

Smolen se rodio 1929. godine u Poljskoj. Kao katolik se pridružio otporu protiv nacista, a Nijemci su ga uhitili u travnju 1941. godine i među prvima smjestili u logor. Auschwitz je napustio u jednoj od posljednjih skupina zarobljenika koju su Nijemci prevezli 18. siječnja 1945. godine, samo devet dana prije oslobođenja. Kasnije je govorio da je preživio zbog dobrog zdravlja i nevjerojatne sreće.

Objašnjavao da se kao direktor vratio u logor kako bi time odao počast onima koji su u njemu poginuli.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.