Bivšem grčkom ministru financija Varufakisu sudit će za veleizdaju?

Foto: FAH

GRČKI državni odvjetnik Efterpi Koutzamani naredio je parlamentu da istraži navode o nizu optužbi koje se stavljaju na teret bivšem grčkom ministru financija Janisu Varufakisu, javlja Guardian.

Do novoga razvoja situacije došlo je nakon što je dio medija objavio informacije o Varufakisovom takozvanom "planu B", koji je navodno uključivao povratak na drahmu nakon što bi Grčka napustila Eurozonu.

"U ovom trenutku stvarno ne bih htjela biti na njegovom mjestu. Mislim kako je veoma vjerojatno da završi u sudnici", kazala je grčka zastupnica Anna Asimakopoulou.

S obzirom na to da je trenutačno član parlamenta, Varufakisa štiti imunitet, prostor za optužbe mogao bi biti stvoren ukoliko parlament odluči kako postoje temelji za osnivanje posebnog odbora koji bi istražio navode.

Sudski izvori navode kako bi se optužbe protiv Varufakisa mogle kretati od zlouporabe ovlasti i položaja do nadgledanja osnivanja udruženog zločinačkog pothvata.

U pet odvojenih tužbi koje se vode protiv Varufakisa nalazi se i veleizdaja. Ipak, pravni stručnjaci tvrde kako bi tu optužbu bilo jako teško dokazati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.