Biskup Pozaić: Mirela Holy je zelena darkerica koja propagira kulturu smrti

Foto: FAH

VALENTIN POZAIĆ, pomoćni zagrebački biskup, oštro je napao predsjednicu ORaH-a Mirelu Holy na okruglom stolu na temu priziva savjesti koji je održan u KB Sveti duh.

Holy je Pozaić nazvao "zelenom darkericom". Razljutio ga je njen prijedlog da se problem priziva savjesti, koji dovodi do toga da liječnici pobačaje obavljaju gotovo isključivo u privatnoj praksi, riješi tako da se abortusi stimuliraju dodacima na plaću ginekologa.

"Tako navodna stranka ekologije i kulture života propagira i stimulira kulturu smrti", rekao je Pozaić koji tvrdi da je pitanje prava na život i prava na savjest jedno od temeljnih pitanja boljeg društva i bolje hrvatske budućnosti.

Od idućeg tjedna pobačaji i u KB Sveti duh

Podsjećamo, u KB Sveti duh svi ginekolozi zbog priziva savjesti odbijaju obavljati pobačaje. Nakon što je Index objavio ovu informaciju, Ministarstvo zdravlja izdalo je naputak ravnateljima svih javnih bolnica koje imaju odjel ginekologije da pacijenticama u najkraćem mogućem roku omoguće ostvarivanje prava na prekid trudnoće.

U KB Sveti duh abortus će tako biti moguće obaviti od idućeg tjedna, najavio je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh Berivoj Mišković.

"Rješenje mora biti uniformno i sustavno, a ne na nivou pojedinačnih bolnica", poručio je Mišković, koji je jasno dao do znanja da se naputka ministarstva nerado pridržava. Zajedno sa svojim kolegom ginekologom Dubravkom Habekom, Mišković je branio pravo liječnika na priziv savjesti. Nije doduše sasvim jasno zbog čega je uopće nastao problem; Ministarstvo zdravlja nije liječnicima ni pokušalo uskratiti pravo na priziv savjesti, samo je naložilo bolnicama da ženama isto tako osiguraju pravo na pobačaj.

Pozaić: Ministarstvo traži liječnike da čine zlo

Svoj stav jasno je zato artikulirao Pozaić, koji je pobačaj nazvao "ubojstvom nevinog ljudskog bića", te poručio da naputak ministra zdravlja nije norma ni pravni akt, aludirajući pritom da ga ravnatelji, upoznati sa svojim pravima, mogu odbiti provesti.

"To je kontradikcija. Ako je dio liječnika odbio raditi zlo, sada Ministarstvo traži od nekoga drugoga da to zlo čini. O tome će Ministarstvo trebati dobro promisliti. Pismo koje je izašlo malo je neobično, a službeni pravni akti dobit će neku drugu poruku", rekao je Pozaić koji važeći zakon koji jamči ženama pravo na abortus naziva "ozakonjenjem nezakonja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.