BiH: Optužnica za ubojstvo sedam Bošnjaka u istočnoj Bosni

Foto: Michael Buker (Wikipedija/ilustracija)

DRŽAVNO odvjetništvo BiH podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika snaga bosanskih Srba koji su 1992. godine u mjestu Čajniču u istočnoj Bosni ubili sedam bošnjačkih civila među kojima je dvoje djece, čija su tijela spalili kako bi prikrili dokaze.

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Državnog odvjetništva, bivši pripadnici Vojske Republike Stevo, Miroslav, Marijan i Slavko Jovanović optuženi su da su počinili ratni zločin likvidiravši dvoje djece, jednu staricu i još četiri civila.

Stevo Jovanović se tereti za ubojstvo jednog bošnjačkog civila, a Milosav, Marijan i Slavko Jovanović za ubojstvo još šest.

Oni su početkom lipnja 1992. godine došli naoružani do kuće u kojoj se nalazila jedna starija žena bošnjačke nacionalnosti koju su zatvorili u kuću, lividirali iz vatrenog oružja te kuću zapalili.

Zatim su iz štale u kojoj se nalazilo šest civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili u srodstvu izdvojili dvoje djece od 9 i 11 godina te ih nasilno ugurali u kuću i zaključali. Preostale civile su nasilno odveli, no jedan od njih uspio je pobjeći iz kolone. Nakon toga su bivši pripadnici Vojske RS ubili dvoje civila, dok je smrt treće osobe nastupila zbog traume nastale uslijed udarca u grudni koš.

Nakon što su se obračunali s četvero odraslih ponovno su se vratili u kuću u kojoj su bila zaključana djeca, usmrtili ih pucnjevima iz blizine, te spalili kuću s tijelima ubijenih.

Državno odvjetništvo BiH navodi da je optužnica uz opširan dokazni materijal proslijeđena Sudu BiH koji će odlučiti o njezinu potvrđivanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.