Beskućnicima je u EU onemogućena realizacija osnovnih ljudskih prava?

POTPREDSJEDNIK Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), Niccolo Rinaldi, smatra kako su beskućnici u Europskoj uniji "izuzeti" od njihovih temeljnih ljudskih prava, odnosno prava na europsko državljanstvo i slobodu kretanja.

"Ovo je najvažnije područje kojim se moramo pozabaviti u pogledu prava beskućnika. Državljanstvo je jasan koncept te je osnova čitave EU. Istovremeno su beskućnicima uskraćeni aktivna društvena participacija, pristup osnovnim uslugama i sloboda kretanja", kazao je talijanski zastupnika u EP-u na konferenciji ALDE-a.

"Broj beskućnika rapidno raste, a EU demokracija ima problema s praćenjem tog tempa i pružanjem adekvatnog odgovora. Beskućnici nemaju pravo glasa, niti imaju političke predstavnike. Djeca koja spavaju na ulici postala su zabrinjavajuć fenomen, a mi želimo fokus EU-a skrenuti upravo na ovaj problematični sektor", zaključio je Rinaldi, prenosi The Parliament.

"Mnoge zemlje imaju potpuno pogrešan pristup ovom problemu. Pali smo na ovom pitanju, a to ne doprinosi ugledu EU-a", kazala je švedska zastupnica Cecilia Wilkstrom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.