Barometar cijena: Trend pojeftinjenja u zagrebačkim supermarketima

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

U ODNOSU na siječanj u veljači su u Zagrebu pojeftinile cijene šećera, nekih zubnih pasti te jaja i kava. Jaja su u prosjeku jeftinija 14,61 posto, a značajno sniženje od 17,38 posto ostvarila je i svinjska lopatica bez kostiju, rezultati su istraživanja s portala Supermarketi.info.

Poskupljenja su zabilježena kod zelenog kupusa čija je cijena skočila u prosjeku za 41,90 posto, no tu se radi o artiklu sezonskog karaktera. Veće poskupljenje zahvatilo je i vrhnja za kuhanje "Dukat" koja su poskupjela 5,95 posto.

Analizirajući cijene istraživači portala Supermarketi.info otkrili su kako su trendovi pojeftinjenja u odnosu na lipanj prošle godine konačno vidljivi. Oni se prvenstveno odnose na osnovne namirnice, a trendovi poskupljenja odnose se na sezonske namirnice, piva i neke kozmetičke artikle. Omjer trendova pojeftinjenja i poskupljenja u odnosu na lipanj prošle godine je 31:10 u korist pojeftinjenja.

"Što se pak tiče godišnje analize cijena, prošlomjesečna prognoza da će u ožujku trendovi pojeftinjenja preuzeti primat pred trendovima poskupljenja, umalo se dogodila već sad, u veljači. Naime, omjer trendova poskupljenja u odnosu na pojeftinjenja je 25:24 u korist poskupljenja. Dakle, naša prognoza za ožujak trebala bi biti točna. I dalje imamo razloga za optimizam i vjeru da ćemo idućih mjeseci, bez obzira na sve gospodarske probleme koje imamo, ipak ponešto bolje živjeti. Jesmo li pronašli put koji će nas dovesti na put iz recesije i siromaštva?! Trenutni trendovi nam to obećavaju", zaključuju na portalu Supermarketi.info.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.