Bank of England priznaje: Novac stvaraju privatne banke!

 Foto: scx.hu

BANK of England (BoE) objavila je rad u kojem se opisuje funkcioniranje modernog monetarnog sustava, te su njime demantirana dva uobičajena mita: da banke pri izdavanju kredita recikliraju tuđu štednju, i da centralna banka utvrđuje količinu kredita i depozita u ekonomiji kontrolom količine novca u središnjoj banci.

"Članci koji su objavljeni u uglednom kvartalnom biltenu Bank of England demantiraju dva najveća monetarna mita", piše John Ryan Collins iz britanskog New Economics Foundationa.
 
U biltenu je odbačeno uobičajeno vjerovanje da banka pri izdavanju kredita reciklira tuđu štednju. Kako se navodi u članku "prije nego što banka posuđuje pohranjeni depozit, sam čin kreditiranja stvara depozite, što je obrnuto od uobičajenog slijeda opisanog u literaturi“.
 
Osim toga, u Bank of England odbacila je i teoriju novčanog multiplikatora, prema kojoj središnja banka utvrđuje količinu kredita i depozita u ekonomiji, kontrolom količine novca u središnjoj banci.
 
"Odnos pričuva i kredita funkcionira suprotno u odnosu na način opisan u ekonomskoj literaturi. Banke prvo odluče koliko će kreditirati, u ovisnosti o profitabilnim kreditnim mogućnostima koje su im na raspolaganju. Odluke o kreditiranju su te koje određuju koliko će bankovnog depozita kreirati bankovni sustav. Količina bankovnih depozita utječe na to koliko novca u centralnoj banci banke žele držati u pričuvi, koji se potom u normalnim razdobljima, isporučuje na zahtjev Engleske središnje banke", navodi BoE.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.