Bank of England pomogla nacistima prodati ukradeno zlato

Foto: Arhiva

PODACI Bank of England, koji otkrivaju umiješanost u prebacivanje i prodaju zlata što su ga nacisti ukrali nakon okupacije Čehoslovačke, objavljeni su u utorak na internetu, prenosi u britanski list The Guardian.

Zlato je 30-tih godina 20. stoljeća bilo deponirano u Banci za međunarodna poravnjanja u Baselu (BIS), kada se čehoslovačka vlada našla pod rastućom prijetnjom Njemačke.
 
Dokumenti otkrivaju pojedinosti o zahtjevu iz ožujka 1939. za transfer zlata koje je tada vrijedilo 5.6 milijuna funti, s računa Čehoslovačke narodne banke u BIS-u na račun kojim je upravljala njemačka Reichsbank.
 
Zlato vrijedno četiri milijuna funti prebačeno je u banke u Belgiji i Nizozemskoj, dok je ostatak prodan u Londonu.
 
Dokument govori o tome kako je ministar pravosuđa, sir John Simon pitao guvernera Bank of England Montagu Normana drži li banka češko zlato, dva mjeseca nakon što su nacisti napali Čehoslovačku.
 
U dokumentu se navodi: "Guverner u odgovoru iz 30. svibnja nije odgovorio na pitanje, nego je rekao da je banka s vremena na vrijeme držala zlato iz BIS-a, ne znajući je li zlato njezino ili vlasništvo njezinih klijenata. Prema tome, nisu mogli reći je li zlato pripadalo Čehoslovačkoj narodnoj banci".
 
Unatoč zabrinutosti Simona, u lipnju iste godine obavljene su nove transakcije, tako što je prodano zlato vrijedno 440.000 funti, a u SAD prebačeno zlato u vrijednosti 420.000 funti.
 
Prema dokumentima, "radilo se o zlatu koje je u London prebacila Reichsbank. Prije postupanja, Bank of England je s tim pitanjem upoznala Simona, koji je rekao da bi želio pribaviti mišljenje državnog odvjetnika".
 
Račun banke, koji neki smatraju najcrnjom epizodom povijesti britanske banke, objavljen je u utorak u sklopu digitalizacije bančine arhive. Ono pokazuje da je incident s češkim zlatom bio "gorući" uoči izbijanja Drugog svjetskog rata i "još neko vrijeme nakon njegova završetka".
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.