Bank of England ne diže kamate dok nezaposlenost ne padne na 7 posto

Foto: Arhiva

BANK OF ENGLAND planira zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 7 posto, što se ne očekuje u iduće tri godine.

Britanska središnja banka priopćila je danas da će ključne kamatne stope zadržati na 0,5 posto, osim ako inflacija ne izmakne kontroli ili se povećaju rizici za financijsku stabilnost.
 
Poručila je, također, da je spremna povećati iznose za kupnju državnih obveznica, ako će gospodarstvu biti potrebni novi poticaji.
 
Takva najava novost je u radu Bank of England (BoE), na čije je čelo prije mjesec dana imenovan Kanađanin Mark Carney, ali je u skladu s novim trendom među središnjim bankama u svijetu koje objavljivanjem svojih budućih planova nastoje potaknuti snažniji oporavak gospodarstava od nedavne financijske krize.
 
BoE je, također, priopćila da je gospodarstvo ojačalo u posljednja tri mjeseca, ali da je rast i dalje slab prema povijesnim standardima. Proizvodnja je još uvijek oko 3 posto manja nego prije recesije, što znači da je oporavak britanskog gospodarstva znatno slabiji nego u SAD-u i Njemačkoj.
 
BoE procjenjuje da će gospodarstvo u tekućem tromjesečju porasti 0,6 posto, isto kao i u drugom kvartalu, te da će rast bruto domaćeg proizvoda dosegnuti godišnju stopu od 2,6 posto za dvije godine, dok sada iznosi 2,2 posto.
 
Procjenjuje, također, da će stopa nezaposlenosti polagano padati sa sadašnje razine od 7,8 posto te da bi u trećem tromjesečju 2016. godine mogla skliznuti na prosječnih 7,1 posto.
 
To znači da bi britanska središnja banka do tada mogla zadržati ključne kamatne stope nepromijenjene, ako u međuvremenu inflacija ne izmakne kontroli ili ako se ne povećaju rizici po stabilnost financijskog sustava.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.