Bandićev slučaj presedan u sudskoj praksi: Tko će nadzirati protokolarnog gradonačelnika?

Foto: Hina

IZAĐE li Milan Bandić iz istražnog zatvora on će biti samo protokolarni gradonačelnik. To znači da ne smije voditi grad niti kontaktirati sa svjedocima, no nejasno je tko će ga i kako u tome spriječiti.

Njegova zamjenica Sandra Švaljek ne zna kako postupati u ovoj dosad nepoznatoj situaciji.

"Ako ga negdje sretnem to nije neki veći problem. Ja bih doista prvo željela vidjeti jedan službeni dopis kojim će nas informirati o tome na koji način postupati u ovom trenutku", kazala je Švaljek za HRT.

Tko će nadzirati Bandića?

Zakonom o lokalnoj samoupravi nije definirano što učiniti u toj situaciji koja može trajati godinama, sve do završetka sudskog postupka.

Bandić je postao presedan u sudskoj praksi jer se zabranjuje djelatnost osobi izabranoj voljom građana. Tko će nadzirati miješa li se protokolarni gradonačelnik i u operativu?

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda, smatra da bi za to trebala biti zadužena Gradska skupština koja može u određenim situacijama izglasati povjerenje gradonačelniku. Profesor ustavnog prava Robert Podolnjak demantira Devčića.

"Skupština nema mogućnost izglasati bilo kakvo nepovjerenje gradonačelniku", kazao je Podolnjak za HRT.

Najveća jamčevina ikad prihvaćena pred hrvatskim sudovima

Bandić je za jamčevinu nudio čak 22,5 milijuna kuna, ali sud je zaključio da je 15 milijuna dovoljno.


Uvjerljivo je to najveća jamčevina ikad prihvaćena pred hrvatskim sudovima. Dosadašnji rekorder bio je Ivo Sanader, čiji su prijatelji založili svoje nekretnine kako bi se skupilo 12,5 milijuna kuna jamčevine.

Županijski sud dvaput je poništavao odluku kojom se Milanu Bandiću i njegovim suradnicima određuje pritvor te vratilo predmet na novo, treće po redu odlučivanje.

Županijski sud je zaključilo da sudac istrage nije dovoljno dobro obrazložio okolnosti zbog kojih su osumnjičenici pritvoreni: mogućnost utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela. Također, u Bandićevom slučaju se sud pozvao na odluku Ustavnog suda u slučaju Marine Lovrić Merzel, koja kaže da bi Bandiću bilo moguće izreći alternativnu mjeru opreza, kojom bi mu bilo zabranjeno da obavlja gradonačelničke dužnosti.

Kao jamčevinu većinom davali stanove

Šest osoba založilo je svoju imovinu kao jamčevinu za Milana Bandića. Većinom se radi o stanovima u Zagrebu.

Jedan od "jamaca" je poduzetnik Jozo Bogdan, vlasnik tvornice za preradu aluminija FEAL. Bandićev jamac je i Ljiljanko Palac, još jedan poduzetnik iz Hercegovine, koji je navodno založio zemljište na Hvaru. Nekretninu je založio i Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik. Radi se od šesterosobnom stanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.