Austrijski Hypo u gubitku 860 milijuna eura, trebaju još novca iz proračuna

Foto:scx.hu

AUSTRIJSKA  Hypo Alpe Adria Bank objavila je polugodišnje izvješće iz kojeg je vidljivo da je u prvih šest  mjeseci poslovala s neto gubitkom od 859,8 milijuna eura, zbog čega će im biti potrebna nova injekcija iz državnog proračuna.

>Hypo banka mora dokapitalizirati balkanske podružnice?

Banka je već u srpnju upozorila da će zbog očekivanog gubitka u prvoj polovini godine trebati dodatni kapital kako bi ispunila propisane minimalne kapitalne zahtjeve. Stoga je krajem prošlog mjeseca donesena odluka o dokapitalizaciji u visini 700 milijuna eura.
 
"Na skupštini dioničara održanoj 23. srpnja donesena je odluka o dokapitalizaciji u iznosu 700 milijuna eura i bit će provedena u djelo čim Europska komisija donese pozitivnu odluku u sklopu postupka o državnoj pomoći", što bi se trebalo dogoditi ove jeseni, navodi se u priopćenju banke.
 
Aktualni šestomjesečni gubitak u banci pripisuju "očekivanim zadaćama i obvezama" koje će im odrediti Europska komisija u sklopu postupka o državnoj pomoći. U prvih šest mjeseci prošle godine banka je poslovala s neto dobiti od 3,4 milijuna eura.
 
Bruxelles traži od Hypoa da do kraja godine proda podružnice u jugoistočnoj Europi. U Hypou žele da se taj rok zbog aktualnih nepovoljnih prilika na tržištu pomakne na sredinu 2015.
 
U prvih šest mjeseci ove godine banka je povećala rezervacije za nenaplative kredite na 623 milijuna eura, sa 123,1 milijun eura koliko su iznosile u istom lanjskom razdoblju. Više od 20 posto tog iznosa izdvojeno je za mrežu podružnica u jugoistočnoj Europi, u sklopu priprema za njezinu prodaju, ističu u Hypou.
 
Hypo Banka Hrvatska nije ugrožena i stabilno posluje
 
Iz hrvatske podružnice Hypo Banke komentirali su objavljene rezultate "Spomenuti gubitak na razini Hypo Grupe ne utječe na poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj koja posluje stabilno. To pokazuju i poslovni rezultati prema kojima je Banka u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2013. prema lokalnoj regulativi ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 35,4 milijuna kuna te učvrstila svoju petu poziciju po aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu."
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.