Austrijanci simbolično priznali genocid nad Armencima

Foto: Public domain/Wikipedia

AUSTRIJSKI parlament je u srijedu minutom šutnje obilježio armenski genocid u Turskoj, što je presedan u toj zemlji koja je u prošlosti bila povezana s Osmanskim Carstvom i gdje taj termin nikada nije službeno usvojen.

"Dvadeset i četvrtog travnja 1915. je zabilježen početak progona koji su završili genocidom", rekla je socijaldemokratska predsjednica parlamenta Doris Bures i pozvala sve zastupnike da minutom šutnje odaju počast žrtavama.

Ta svečanost je uslijedila nakon što je šest skupina u parlamentu sastavilo zajedničku deklaraciju kojom se priznaje genocid.

Povijesna odgovornost

"U ime povijesne odgovornosti, pošto je Austrougarska Monarhija bila povezana s Osmanskim Carstvom tijekom Prvog svjetskog rata, dužnost nam jer te užasne događaje nazvati genocidom i kao takve osuditi", naglašava se u tom tekstu.

"Dužnost je Turske da se pošteno suoči s bolnim poglavljima svoje povijesti i prizna da su zločini počinjeni nad Armencima tijekom Osmanskog Carstva bili genocid", dodaje se.

Ta izjava, koju su potpisali šefovi šest parlamentarnih skupina, nije predan na izglasavanje i nema pravnu vrijednost. On ipak obilježava prvi simbolični korak u austrijskom priznavanju genocida.

Početkom travnja je Ekumensko vijeće kršćanskih crkava Austrije pozvalo predsjedništvo republike i vladu na priznavanje armenskog genocida, "poput brojnih drugih zemalja".

Predsjednik Heinz Fischer je izbjegao poziv Armenije na obilježavanje stote obljetnice u Erevan u petak, kojem će nazočiti ruski i francuski predsjednici Vladimir Putin i Francois Hollande.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.