Arkanovac optužen za likvidaciju staraca u Bačićima kod Drniša

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv "arkanovca" Bobana Arsića iz Zaječara. Terete ga za ratni zločin protiv civila star gotovo 21 godinu! Arsić je optužen da je u siječnju 1992. godine u zaseoku Bačići u Drinovcima kod Drniša mučki likvidirao supružnike Matu i Mariju Bačić, starce u svojim sedamdesetim godinama života. Matu je izrešetao hicima iz automatske puške, a potom je u kuhinju bacio bombu i tako usmrtio Mariju Bačić.

Pobjegao u Azerbejdžan

Državno odvjetništvo u svom priopćenju navodi kako je optuženi Arsić počinio zločin kao pripadnik Srpske dobrovoljačke garde tijekom čišćenja terena s ciljem da ubije nekog od preostalih Hrvata na tom području. Navodi se i kako je optuženi nedostupan tijelima RH, o čemu je Index već pisao.

Arsić je, naime, prema Indexu raspoloživim informacijama, nakon godina skrivanja u BiH, zbrisao u daleki Azerbejdžan. Kako smo već izvijestili, MUP je punih osam godina oklijevao s raspisivanjem međunarodne tjeralice. Zbog čega, nikada se nije doznalo. Htjeli su navodno vidjeti mogu li ga uhvatiti i bez raspisivanje tjeralice, što je dakako bilo nemoguće, budući da se Arsić cijelo vrijeme nalazio van Hrvatske.

Suborac o Arsiću: Imao je manijački izgled lica

Index je već prenio svjedočanstvo Arsićevog suborca Nebojše Marinkovića, koji je 2007. godine sudu u Beogradu iscrpno ispričao svoja sjećanja na vojnu akciju u kojoj su stradali Bačići.

"Pri odlasku iz sela rekao je da ide da se pozdravi s ukućanima. Izašao je iz kuće, unutra bacio bombu i zatvorio vrata. Čuo sam pucnjeve. Vidio sam da u rukama ima pištolj kojeg ranije nisam vidio. Izgledao dezorijentirano, imao je manijački izgled lica", kazao je Arsićev suborac.

Kada će hrvatske vlasti doći do Arsića i kada će odgovarati za zločin počinjen prije 21 godinu, krajnje je neizvjesno.

Ratnog zločinca Srpska Krajina ga procesuirala, RH još uvijek ne!

Paradoksalno je što je paratvorevina Srpska Krajina Arsića osudila za zločin u Drinovcima, i to na pet godina zatvora. Nakon pokolja uhapsio ga je osobno Milorad Radić, major Vojne policije. Ne zna se je li Boban ikada odslužio kaznu, no zna se da ga je istraživalo srbijansko tužilaštvo za ratne zločine. Tužitelj Bruno Vekarić pronašao je Arsića u Bosanskom Brodu, a zna se i da je potom boravio u Modriči. Sve je to bilo poznato i hrvatskim vlastima, koje su iz nepoznatog razloga otezale raspisivanje tjeralice, premda su to u dva navrata 2004. i 2010. godine zatražili istražni suci u Šibeniku i Splitu.

Špekulira se da Arsić raspolaže hrvatskim dokumentima. To bi tek bio skandal. Nije to možda ni toliko nevjerojatno, s obzirom na pasivnost koju je iskazao MUP. Osim toga, Arsićev bijeg ka Istoku začudno je koincidirao s raspisivanjem tjeralice. Kao da je znao što se sprema...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.