Argentinci prosvjeduju protiv dolaska princa Williama na Falklandsko otočje

PROSVJEDUJUĆI zbog dolaska britanskog prijestolonasljednika princa Williama na Falklandsko otočje Argentinci su u svome glavnom gradu napali podružnicu britanske banke HSCB, javlja Euronews.net.

Skupina od više od sto zamaskiranih prosvjednika banku je u Buenos Airesu gađala bojom, a svoje nezadovoljstvo prosvjednici su iskazali i paljenjem nekoliko britanskih zastava.

Princ William je na Falklandsko otočje došao kako bi kao pilot spasilačkog helikoptera sudjelovao u šestotjednim vojnim vježbama, a prosvjede su u jeku tenzija između Britanije i Argentine, izazvanih pitanjem o suverenitetu Falklanda, organizirali pripadnici ekstremnog ljevičarskog pokreta Quebrancho.

Tenzije dodatno pojačava i odluka Britanije da u područje pošalje jedan od svojih najnaprednijih ratnih brodova, razarač HMS Dauntless, navodno u sklopu redovne zamjene brodova u svojoj floti.

"Kolonijalizam je sramota koju svijet na svojim leđima nosi od 17. stoljeća"

Prije gotovo 30 godina Britanci su nakon argentinske invazije na silu ponovno preuzeli sporno otočje koje se nalazi u južnom Atlantiku, a sada odbacuju argentinske tvrdnje kako je Williamov dolazak provokativan i politički potez.

Argentinski potpredsjednik  Amado Boudou svojim se sunarodnjacima obratio putem radijske postaje La Red, te je rekao kako je Britanija diljem svijeta oduvijek predstavljala lice imperijalizma i kolonijalizma, dodajući kako je potonji sramota koju svijet na svojim leđima nosi još od 17. stoljeća.

Fernardno Esteche, jedan od članova Quebrachosa u svom je govoru za Euronews rekao kako je ono što prosvjednici rade odgovor na prisustvo "pirata" princa Williama na argentinskom teritoriju. Svojim činom odaje se počast poginulima u ratu za Falklandsko otočje.

Pozvao je sve Argentince da se pridruže prosvjedima, a postoji i strah kako bi Argentina mogla uvesti ekonomsku blokadu Falklanda sprečavanjem letova iz glavnog grada otočja Port Stanleya u čileanski Punta Arenas preko svog zračnog prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.