Arbitražni sud pritisnuo Slovence: Hitno nam objasnite ponašanje Sekoleca i Drenik

Foto: FAH

HRVATSKA je Vlada danas održala sastanak s predsjednicima klubova zastupnika, na kojem je postignut sporazum o izlasku Hrvatske iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, koji je, prema riječima Zorana Milanovića, kontaminiran.

Arbitražni sud koji je trebao odlučiti o rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora, sada od Slovenije traži objašnjenje ponašanja donedavnog arbitra Jerneja Sekoleca i predstavnice slovenske vlade Simone Drenik, javila je slovenska televizija.

RTV SLO neslužbeno doznaje kako je Ljubljana u Haag već poslala svoj odgovor, no sadržaj istog nije im poznat.

Iako su Sekolec i Drenik nakon objavljenih transkripata i snimaka telefonskih razgovora podnijeli ostavke na svoje dužnosti, poziv Arbitražnog suda za pojašnjenjem sugerira kako aferi još nije kraj.

Sutra Miro Cerar u 11 sati donosi odluku o tome tko je novi sudac arbitar, javlja HRT.

Sabor će o daljnjim postupcima Hrvatske glede arbitražnog sporazuma odlučivati u srijedu, kada ističe i rok koji je Hrvatska dala sudu da odgovori na pismo, kojeg je poslala u petak. Milanović je oštro kazao kako je "arbitražni sud u jako neugodnom položaju."

Slovenski ministar vanjskih poslova neće odstupiti

Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke DeSUS Karl Erjavec rekao je da je razgovarao s premijerom Mirom Cerarom koji je ocijenio da nema razloga za Erjavčevu ostavku u aferi prisluškivanja zbog koje je Hrvatska danas odlučila izaći iz postupka arbitraže.


Kako prenosi agencija STA, Erjavec je u izjavi nakon sjednice svoje stranke ipak priznao da je Cerar izrazio nezadovoljstvo što se Erjavec nije ranije vratio s godišnjeg odmora kada je izbila afera "Pirangate".

Erjavec, koji je u prvoj reakciji kada je hrvatski tisak razotkrio da je slovenska stranka kršila propise lobirajući pri Arbitražnom sudu, s godišnjeg odmora u Francuskoj poručio da je to pisanje "glupost", u nedjelju je prvi put rekao da ne isključuje ostavku.

Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS) će za novog slovenskog člana Arbitražnog suda poduprijeti onoga kandidata kojega predloži Cerar, rekao je nadalje Erjavec.

Milanović: Moramo izaći iz arbitraže

Podsjetimo, Hrvatska je odlučila izaći iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, no ta zemlja smatra kako Hrvatska to ne može samo tako učiniti. Za njih je i dalje prisluškivanje njihovih dužnosnika (za koje nije dokazano da su radili Hrvati) veći skandal od njihovog lobiranja da dobiju ono zbog čega su godinama ucjenjivali Hrvatsku.

Nakon što se sastao s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, u Banskim dvorima održao je konferenciju za medije na kojoj je otkrio kakav je dogovor i s kojim će prijedlogom ići prema Saboru.

"Sastanak je bio kratak, svi smo suglasni, moramo izaći iz arbitraže, moramo suspendirati taj ugovor", rekao je Milanović dodajući da će takav zahtjev uputiti Saboru te da očekuje da Sabor to prihvati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.