Apple ponovno osumnjičen za kršenje radničkih prava

Foto: Apple.com

KINESKA organizacija koja se bavi pravima radnika tvrdi da se u tri Pegatronove tvornice krši veći broj međunarodnih i kineskih zakona.

To uključuje maloljetnički rad, kršenja ugovora i prekovremeni rad. I Apple i Pegatron su rekli da će pod hitno ispitati sve navode.
 
"Apple zastupa sigurne i fer uvjete a to vrijedi i za sve kompanije u našem lancu dobavljača", priopćili su iz Applea.
 
Direktor Pegatrona Jason Cheng kaže da njihova tvrtka ove navode prima vrlo ozbiljno.
 
"Mi ćemo provesti punu istragu i odmah provesti sve potrebne mjere da ispravimo svako narušavanje kineskog zakona o radu kao i kršenja našeg poslovnog kodeksa ponašanja. Pegatron ima vrlo visoke standarde i formirali smo komisiju koji će ispitati navode"
 
Apple, jedna od najvećih svjetskih tvrtki, je imala slične probleme i u prošlosti. To se desilo kada je jedan od njihovih najvećih dobavljača Foxconn optužen za ugrožavanje radničkih prava.
 
Uvjeti u ovoj tvornici su još više došli pod povećalo javnosti nakon više slučajeva samoubojstava.
 
Direktor kineske organizacija za radnička prava Li Qiang je rekao da je njihova istraga pokazala da su uvjeti u Pegatronovim tvornicama bili čak gori od onih u Foxconnovim pogonima. Oni su otkrili da je prosječni radni tjedan trajao i do 69 sati.
 
Otkriveno je da su u Pegatronu radnici potpisivali ugovore u kojima su prekovremeni sati plaćani manje od ostalih.
 
Uvjeti u tvornicama su takvi da je većina zaposlenih odbijala nastaviti raditi duže vrijeme. Čak 30 radnika od 110 novih je odlazilo iz tvornice nakon samo dva tjedna.
 
Ali unatoč svim tim tvrdnjama u Appleu kažu da oni prate radno vrijeme u svim svojim tvornicama.
 
"Naša posljednja istraživanja su pokazala da zaposleni u Pegatronu, koji rade dijelove za Apple, rade 46 sati tjedno", kažu u Appleu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.