Antifašisti protiv inicijative za preimenovanje trgova i ulica posvećenih Titu

Foto: Hina

OHRABRENA "progonom" Titove biste s Pantovčaka, stranka Hrast je pokrenula inicijativu "Dosta je" kojom traži da se ime "totalitarističkog maršala" ukloni iz naziva trgova i ulica diljem Hrvatske.

Hrast je zatražio promjenu naziva trgova i ulica koji nose ime Josipa Broza Tita u Šibeniku, Karlovcu, Rijeci, Velom Lošinju i Varaždinskim toplicama, što se nije dopalo antifašistima.

"Mi, antifašisti Varaždinske županije i Hrvatske, upoznati smo s inicijativom Hrasta. Naravno, uopće je ne podržavamo," rekao je za eVaraždin prof. Milivoj Dretar, član Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

"Smatramo da je pravo svake osobe da ima svoju vlastitu percepciju povijesnih ličnosti, bilo onu pozitivnu ili negativnu. Naime, to je stvar odgojno-obrazovnih vrijednosti svakog od nas. I do sada su više puta mijenjani nazivi ulica i ustanova, koliki su samo problemi nastali oko toga? No, već i sama činjenica da su neki trgovi ostali s Titovim imenom govori  da ako se to nije mijenjalo početkom devedesetih, ne bi se smjelo ni danas," ocijenio je Dretar koji činjenicu da se u našoj metropoli nalaze Kennedijev i Rooseveltov trg, a ne i Titov naziva apsurdnom.

Znaju li u Hrastu, pita Dretar, tko je najzaslužniji za oslobođenje Zagreba i Hrvatske od fašista 1945. godine?

"Sada bi se na njihovu inicijativu mijenjale Titove ulice i trgovi!? A zašto se onda ne vraća naziv Ulici 8. svibnja, narodnih heroja ili se nešto ne nazove po Ratimiru Hercegu? Nadam se da Hrast valjda ne smatra kako sve što je povezano s antifašističkom borbom u Hrvatskoj treba zatrti," kaže profesor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.