Anti-regrutacija u SAD-u: "Ne pridružujte se islamističkim teroristima"

Foto: FAH

U AMERICI će uskoro biti pokrenuti programi koji će za cilj imati odvraćanje američkih građana od pridruživanja ekstremističkim grupama kao što je Islamska država, rekao je Eric Holder, američki državni odvjetnik, prenosi The Wall Street Journal.

Novačenje i radikalizacija američkih građana potaknuli su u SAD-u veliku debatu, s obzirom da se vjeruje kako je više od 100 Amerikanaca putovalo ili pokušalo otputovati u Siriju kako bi se borilo na strani ekstremista, piše MSNBC.

"Danas je malo prijetnji koje su hitnije od onih koje predstavlja ekstremizam. S afirmiranjem ISIL-a te u svjetlu spoznaja koje imamo o tome da neki Amerikanci putuju u zemlje kao što su Sirija i Irak kako bi sudjelovali u sukobima, moramo primjereno odgovoriti", rekao je Holder u videu.

Brige američke administracije nisu ograničene samo na regrutere Islamske države, postoji strah i od takozvanih terorista "vukova samotnjaka", Amerikanaca koji se radikaliziraju putem džihadističke propagande na internetu te se odlučuju na nasilje iz udobnosti vlastitog doma.

Projekt najavljen u ponedjeljak uključit će nekoliko državnih agencija kako bi se potaknulo događaje i okupljanja na kojima će se, uz pomoć čelnika zajednica, provesti kampanja o opasnostima nasilnog ekstremističkog novačenja te o ulozi javnosti u borbi s džihadističkom retorikom. Na početku će u program biti uključeno tek nekoliko gradova, no ovisno o rezultatima, program će se širiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.