Angela Merkel: Hrvatskoj su se reforme isplatile, ovo je poruka zapadnom Balkanu



NA ADRESE hrvatskih vlastodržaca danas iz cijelog svijeta stižu čestitke povodom jučerašnjeg referenduma, na kojem su Hrvati glasali za ulazak u Europsku uniju. Čestitke su stigle i iz vodeće svjetske i europske velesile, SAD-a i Njemačke.

"Ovo je važna etapa u gotovo završenom putu Hrvatske prema punom članstvu u EU", poručili su Amerikanci preko svoje ambasade u Zagrebu. "SAD su odavno podržavale europske aspiracije našeg saveznika u NATO-u i vjerujemo da je jučerašnji referendum pozitivan korak, ne samo za Hrvatsku već i za sve zemlje jugoistočne Europe", navodi se u američkoj čestici.

Merkel: Reforme su se isplatile

U ime njemačke vlade čestitke su poslali kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

"Hrvatski građani izjasnili su se za to da Hrvatska nastavlja slijediti europski put. Njemačka i EU s radošću očekuju pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Pozitivan ishod referenduma o pristupanju zemlje Europskoj uniji naglašava privlačnost Europske unije", izjavila je Merkel, te poslala i poruku ostalim zemljama regije:

"Predstojeće pristupanje Hrvatske EU ostalim bi državama zapadnog Balkana trebalo značiti sljedeće: reforme na putu u Europu se isplate".

Westerwelle: Europa s Hrvatskom postaje bogatija

Westerwelle je kazao da se od srca veseli što je većina građana Hrvatske izabrala ulazak u EU. "Hrvatska je Europa, pripada Europi, a Europa s Hrvatskom postaje bogatija, raznolikija i jača", tvrdi njemački ministar vanjskih poslova.

I Westerwelle je istaknuo da je skoro pristupanje Hrvatske poruka ostalim zemljama zapadnog Balkana. "I druge zemlje mogu biti dio toga, ako donesu reforme i ispunjavaju europske standarde, od pravne države do gospodarskog stanja i financijske odgovornosti", kaže Westerwelle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.