Analiza plaća u školstvu: Starijim nastavnicima plaće niže za 900 kuna!

Foto: FAH, NSZSŠH

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske napravio je analizu bruto plaća u obrazovanju nakon provedbe Zakona o uskrati isplate uvećanja plaće za 4, 8, 10% u javnim i državnim službama i donošenja Uredbe o koeficijentima 27. ožujka 2014.

Hrvatski sabor je 21. ožujka je usvojio Zakon o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža kojim se svim zaposlenicima u javnim i državnim službama uskraćuje isplata uvećanje plaća po osnovi radnog staža za 4, 8 ili 10%  s početkom primjene od 1. travnja 2014.

Dana 27. ožujka 2014. Vlada RH donijela je Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojom se uvećavaju koeficijenti složenosti poslova nastavnicima, stručnim suradnicima i odgajateljima za 3,5%. Istovremeno povećani su koeficijenti složenosti poslova mentorima za 6% i savjetnicima za 8%. Svim ostalim zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu koeficijenti složenosti poslova ostali su isti.

Plaća nastavniku s 40 godina staža manja za 959 kuna!

NSZSŠH je u svojoj analizi usporedio visinu bruto plaće u odnosu na protekli mjesec, kao i u odnosu na početak mandata ove Vlade - siječanj 2012.

Tako se npr. plaća VSS nastavniku s 40 godina staža, tj. nastavniku koji je odgojio 40 generacija, plaća u travnju smanjuje za 959 kuna u odnosu na siječanj 2012. godine.

Isto tako, nastavniku mentoru plaća se smanjuje za 696 kuna, a nastavniku savjetniku za 593 kuna.

Tajnik VSS s 40 godina radnog iskustva dobivat će 922 kune manju plaću, računovođa VSS 932 kune.

Primjera radi, Vlada je ranije donijela odluku da se državnim dužnosnicima plaća smanji za šest posto. To bi značilo da će saborski zastupnici od 1. travnja primati 700 kuna manju plaću, a premijer Milanović će ostati bez samo 1200 kuna. Njegovi ministri također ostaju bez oko 1000 kuna plaće.

Ništa je to kad se uzme u obzir kolika je premijerska plaća ili plaća saborskih zastupnika. Prema imovinskoj kartici, premijer je do sada imao 20.285 kuna neto plaće. Kada se taj iznos umanji za šest posto, dobijemo plaću od 19.068 kuna. Šest posto premijerove plaće je, dakle, oko polovica minimalne plaće u Hrvatskoj. Bruto minimalac je, podsjećamo, nedavno povećan na 3017 kuna. Napominjemo, ovo je samo izračun premijerove neto plaće, dok je bruto plaća puno veća.

Kad se uzme u obzir da je premijerova neto plaća više nego duplo veća od bruto plaće nastavnika koji je odgojio 40 generacija, razlika postaje još žalosnija.


Prema njihovoj analizi jasno se može zaključiti kako su najveće smanjenje plaća od početka mandata ove Vlade, kao i u odnosu na protekli mjesec, doživjeli najstariji zaposlenici i to najviše nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji, pa zatim tajnici i računovođe s visokom stručnom spremom. Jednako su prošli i ostali zaposlenici, pa i spremačice kojima je plaća manja za 358 kuna.


Istovremeno Vlada RH povećala je plaće mlađim nastavnicima, stručnim suradnicima i odgajateljima.

Nenastavno osoblje s manje od 20 godina staža doživjelo je neznatno smanjenje plaća u odnosu na početak mandata ove Vlade, dok su značajnija smanjenja plaća svima s preko 20 godina staža.

Kako smatraju u Vladi, poželjno je isticati izvrsnost i nagrađivati većim plaćama mentore i savjetnike. No, sindikat dodaje, da je potrebno i žurno izmijeniti nakaradni Pravilnik o napredovanju, kako bi mnogi izvrsni mogli i napredovati.

NSZSŠH će od Ustavnog suda RH zatražiti procjenu ustavnosti Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža i istovremeno zatražiti donošenje privremene mjere zabrane primjene Zakona do konačne odluke Ustavnog suda. Zakon smatraju neustavnim i suprotnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje je i Hrvatska ratificirala.

Istovremeno, 31. ožujka 2014. počinju pregovori za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskom sustavu, a te će pregovore, navode u NSZSŠH, nastojati završiti do kraja travnja 2014.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.